Dodávka zbraní v utajení. K ukrajinským vojákům míří tisíc kusů RPG financovaných z české sbírky

Události ČT: Dodávky RPG pro Ukrajinu díky české sbírce (zdroj: ČT24)

Češi přispěli částkou 23 milionů korun do sbírky na nákup protitankových střel pro ukrajinskou jednotku. Dodávka tisíce kusů RPG už dorazila na Ukrajinu a teď se přerozděluje mezi bojové pododdíly. Sbírku uskutečnila organizace Dárek pro Putina. O logistiku se už postarali dobrovolníci z Team4Ukraine. Podle ukrajinských vojáků jsou takové dodávky v době nedostatku zbraní na bojišti klíčové, zjistila zpravodajka ČT Darja Stomatová.

Dodávka zbraní se zpozdila kvůli byrokracii na hranicích. Předání protitankových střel se snaží české týmy zajistit v co největší tajnosti, takže do poslední chvíle tušil jen zlomek lidí, kde se uskuteční.

Tentokrát cenný náklad od českých organizací putuje 41. samostatné mechanizované brigádě. „Tohle by mohlo stačit na tři měsíce, ale samozřejmě to nemůžete předpovědět,“ říká voják této jednotky Jevgenij.

Na zbraně pro obranu Ukrajiny už Češi od ruské invaze vybrali víc než miliardu korun. „Nejjednodušší je vypsat sbírku. Daleko větší problém je sehnat výrobní kapacitu,“ konstatoval spoluzakladatel projektu Dárek pro Putina Martin Ondráček.

Do rukou ukrajinských vojáků se protitankové střely dostaly po půlroce aktivního úsilí. Ve 41. samostatné mechanizované brigádě teď nahradí výzbroj z Belgie. „(Pomoc od vás) posiluje naše bojovníky a zajišťuje větší bezpečí hranic Evropské unie,“ podotkl zástupce velitele 41. brigády Vitalij Ševčuk.

Protitankové střely z Česka se přerozdělují mezi jednotlivé bojové skupiny. Stále platí pravidlo, že čím blíže jsou zóně nula, tím větší k nim jde množství. „Několik jejich tanků teď díky vaší pomoci shoří,“ poznamenal příslušník 41. brigády Ivan.

Do několika dnů mají být zbraně přímo na bojišti. Protitankové střely jsou kompaktní a lehce přenosné. Při přesné ráně dokážou vyřadit tank na první zásah, na ukrajinské frontě je ale častěji používají proti ruské pěchotě. Klíčová je i morální vzpruha – ukrajinští obránci vědí, že i za hranicí je podporují obyčejní lidé.