Ukrajina brzy dostane munici získanou přes českou iniciativu, uvedl Kuleba

Ukrajinské ozbrojené síly brzy začnou dostávat munici nakoupenou prostřednictvím české iniciativy, řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. S českými kolegy se chce spojit ještě tento týden, kdy mají podle něj nastínit plán dodávek munice. Podle poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara by první dodávky dělostřelecké munice měly na Ukrajinu dorazit nejpozději v červnu.

„Podle prvních náznaků se naši muži na frontě v nejbližší době dočkají navýšení dodávek munice,“ řekl šéf ukrajinské diplomacie na tiskové konferenci v Kyjevě. „Česká iniciativa je koncipována tak, aby byla realizována v průběhu celého roku,“ dodal s tím, že první munice bude dodána v nejbližší době, poté budou v průběhu roku přicházet další.

„Tento týden se spojíme s českými kolegy, kteří nám představí podrobný plán dodávek a jak to bude fungovat,“ řekl Kuleba.

Podle Pojara Česko nyní dodává na Ukrajinu munici zajištěnou podle předchozích objednávek. „První dodávky z takzvané ‚české muniční iniciativy‘ lze na Ukrajině očekávat nejpozději v červnu,“ řekl agentuře Reuters Pojar.

Premiér Petr Fiala (ODS) věří, že dodávky v rámci české iniciativy se během několika měsíců podaří realizovat. „Všechny informace naznačují, že toho cíle skutečně dosáhneme,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády s tím, že konkrétnější nemůže být kvůli bezpečnosti.

Kuleba zmínil, že se už pracuje na zajištění financování dalších podobných iniciativ. „Česká iniciativa je skvělá, ale zdaleka nestačí,“ podotkl s tím, že pokud budou kromě české iniciativy letos realizovány ještě další dvě, „budou ruská vojska na Ukrajině čelit na frontové linii výraznějším problémům“.

Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov řekl začátkem tohoto roku, že „hlad po granátech“ je pro ukrajinské síly velkým problémem. V dopise určeném pro Evropskou unii označil nedostatek dělostřelecké munice za kritický a vyzval lídry jednotlivých zemí, aby pro navýšení dodávek dělali víc. Zmínil, že „minimálním kritickým denním požadavkem“ je šest tisíc dělostřeleckých granátů, ale že ukrajinské síly mohou denně vypálit pouze dva tisíce granátů, informoval deník Financial Times.

O možnosti zakoupit ve třetích zemích dělostřelecké granáty pro Ukrajince, kteří se už přes dva roky brání otevřené ruské ozbrojené agresi, informoval český prezident Petr Pavel na mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února.

Český premiér Fiala pak v úterý oznámil, že se k nákupu zatím připojilo osmnáct zemí od Kanady přes Německo či Nizozemsko až po Polsko. Oznámil také, že vedle závazně potvrzeného nákupu 300 tisíc kusů munice pro Ukrajinu má česká iniciativa nezávazně přislíbeno dalších zhruba 200 tisíc kusů.