Zatím se podařilo vybrat peníze na nákup 300 tisíc kusů munice pro Ukrajinu, řekl Fiala

Události: Češi shání munici a drony pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Dosud se podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 tisíc dělostřeleckých granátů pro pomoc Ukrajině, uvedl na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS). Cílem české iniciativy je poslat daleko víc a hledání partnerů podle Fialy pokračuje. Práce a pomoc Ukrajině tímto nekončí, doplnil předseda vlády.

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo shromáždit potřebnou částku na nákup 800 tisíc kusů dělostřelecké munice ze zemí mimo Evropskou unii. Do pomoci, kterou iniciovalo Česko, se zapojí dalších osmnáct států.

Fiala však v pátek potvrdil následné vyjádření poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara pro Deník N, že celkové náklady pokryté nejsou a prezident pravděpodobně mluvil o první dodávce. Dle premiéra se tak zatím vybralo dost peněz na nákup první dodávky 300 tisíc dělostřeleckých granátů.

„V hledání partnerů pokračujeme, abychom mohli Ukrajinu i nadále podporovat ve statečném boji proti ruskému agresorovi,“ uvedl Fiala. Poděkoval všem zemím, které se dosud do české iniciativy zapojily.

Pojar v ČT později doplnil, že solidarita zapojených zemí je obrovská. „Jsem v kontaktu s několika ukrajinskými ministry, s nimiž to celé řešíme. Ukrajinci iniciativu vítají,“ prohlásil.

„Zatímco ostatní debatovali, Češi nejenom našli zdroj, ale přesvědčili mnoho zemí, aby projekt financovaly. Anglicky se tomu říká leadership,“ řekl náměstek ukrajinského ministra zahraničí a bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. 

Národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar o nákupu munice pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

O možnosti zakoupit ve třetích zemích dělostřelecké granáty pro Ukrajince informoval prezident Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února. Řekl, že Česko v mimounijních státech lokalizovalo půl milionu kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300 tisíc kusů v sovětské ráži. Britský list Financial Times napsal, že nákup by měl stát 1,5 miliardy dolarů (asi 35 miliard korun). Částky od jednotlivých států Pavel ve čtvrtek zmiňovat nechtěl.

„Obránci nyní mohou využít jen 60 tisíc dělostřeleckých granátů za měsíc, tedy pětkrát méně než Rusové. Aby Ukrajinci mohli převzít iniciativu na bojišti, potřebují nejméně 200 tisíc kusů měsíčně. Zhruba stejné množství hodlá letos podle ukrajinské rozvědky vyrobit Rusko,“ řekla zahraniční zpravodajka ČT Darja Stomatová. 

Drony pro Ukrajinu

Z českého podnětu zamíří na bojiště taky množství dronů. Spolek Skupina D na ně vybral ve veřejné sbírce 140 milionů a lidé přispívají dál. Asi čtyři tisíce kusů už je vyrobených a část z nich dodaná na Ukrajinu. „Rozhodli jsme se, že už pro nás meta nebude deset tisíc, ale desítky tisíc,“ řekl herec a člen spolku Skupina D Ondřej Vetchý.

„Je potřeba opravdu obrovské množství dronů k tomu, abyste byli schopní jednak protivníka vůbec zjistit a zase jiným typem dronu ho ničit. U některých ukrajinských jednotek už statistika ukazuje, že ruské drony působí větší ztráty než do té doby převažující dělostřelectvo,“ dodal bezpečnostní analytik a člen spolku Skupina D Otakar Foltýn.