TÉMA

Dělostřelecký granát

Zatím se podařilo vybrat peníze na nákup 300 tisíc kusů munice pro Ukrajinu, řekl Fiala

Dosud se podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 tisíc dělostřeleckých granátů pro pomoc Ukrajině, uvedl na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS). Cílem české iniciativy je poslat daleko víc a hledání partnerů podle Fialy pokračuje. Práce a pomoc Ukrajině tímto nekončí, doplnil předseda vlády.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 16:45|

Dělostřelecké zbraně nabývají ve válce na důležitosti. Zacházet s nimi učí Ukrajince američtí dobrovolníci

Ukrajinská armáda přesouvá svá stará děla z pozice na pozici, každý den z nich vypálí pět až šest tisíc granátů. Podle zpravodaje ČT na Ukrajině Jakuba Szántó je Ruskem rozpoutaná válka čím dál více dělostřelecká. Uprostřed čekání na moderní dalekonosné systémy ze Západu tak spočívají ukrajinské naděje na starých sovětských zbraních. Ani ty nové ale nejsou ihned připraveny k použití – nejprve je třeba vycvičit obsluhu. S tím pomáhají na Ukrajině američtí dobrovolníci.
14. 6. 2022|

Ostřelování na východě Ukrajiny zesiluje, prezident Zelenskyj chce jednání Rady bezpečnosti OSN

Vůdci neuznávané „Doněcké lidové republiky“ i „Luhanské lidové republiky“ vyhlásili dekretem „všeobecnou mobilizaci“. Pozorovatelé OBSE zaznamenali na východě Ukrajiny za 24 hodin 1500 případů porušení příměří, což je letos rekordní počet násilných incidentů na frontě mezi ukrajinskou armádou Ruskem koordinovanými silami. Ukrajinská armáda uvedla, že v sobotu přišla o dva své vojáky a má čtyři zraněné. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvádí, že východ země má vláda pod kontrolou. Navrhuje, aby se bezpečnostním zárukám Ukrajině věnovala Rada bezpečnosti OSN.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 21:54|

Mladík vezl nalezený dělostřelecký granát v autě ze Znojma do Brna. Tam ho ukázal strážníkům

Pětadvacetiletý muž ve Znojmě nevěděl, co má dělat s nalezeným dělostřeleckým granátem, odvezl ho tedy v tašce autem do Brna. Tam ho ukázal strážníkům. Podle jejich mluvčího jde o dokonalý příklad, jak se nemá při nálezu nebezpečného předmětu postupovat.
31. 5. 2021|