TÉMA

Česká iniciativa

Nebýt ruské invaze, NATO se nevzchopí, míní Kovanda. Aliance dle Landovského našla politickou jednotu

Severoatlantická aliance ve čtvrtek slavila 75 let od svého založení. Podle velvyslance České republiky při NATO Jakuba Landovského během několika let prošla podstatnou změnou v oblasti vojenských schopností a připravenosti na válku a zároveň našla politickou jednotu. „Nejsou tu mezery, ve kterých by mohlo Rusko či jiní najít prostor na páchání nepravostí,“ řekl v pořadu Události, komentáře. NATO je dle bývalého velvyslance Česka při NATO Karla Kovandy v dobrém stavu i kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Nebýt jí, Aliance se dle něj nevzchopí a neuvědomí si původní účel své existence. Landovský v pořadu také oznámil, že po odchodu z postu velvyslance povede středoevropskou pobočku mezinárodní neziskové organizace Aspen Institute.
5. 4. 2024|

Situace na bojišti je vážná, spojenci Ukrajiny musí s podporou spěchat, řekl Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přiznal, že situace na ukrajinském bojišti je vážná, Rusko pro úspěch na frontě neváhá obětovat muže ani výzbroj. Pro účinnou pomoc Ukrajině je proto nutné poskytnout ji co nejdřív. Spojenci jsou připraveni rychle dodat drony, munici nebo systémy protivzdušné obrany. Severoatlantická aliance ve čtvrtek slaví 75 let od svého založení. Rusko u té příležitosti prostřednictvím náměstka ruského ministra zahraničí Alexandra Gruška prohlásilo, že nemá v úmyslu jít se zeměmi NATO do konfliktu.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 21:27|

Německo podpoří český nákup munice pro Ukrajinu 576 miliony eur

Německo v rámci české iniciativy na dříve slíbený nákup 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu poskytne 576 milionů eur (14,6 miliardy korun). Agentuře Reuters to sdělilo německé ministerstvo obrany. Spolkový ministr obrany Boris Pistorius už v polovině března oznámil, že Berlín zaplatí 180 tisíc dělostřeleckých granátů, konkrétní finanční sumu ale tehdy neuvedl.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 11:34|

The Telegraph: Česko právě zastavilo Putina a zachránilo Ukrajinu

Česká dělostřelecká iniciativa pravděpodobně zachránila celá ukrajinská města — tím, že Ukrajině dala palebnou sílu, se kterou může vzdorovat mnohem větší ruské armádě. Ve svém komentáři to napsal britský list The Telegraph. Podle něj iniciativa, jejímž cílem je dodat Kyjevu statisíce kusů dělostřelecké munice, také ujistila ukrajinské jednotky, že nemusejí vzácnou municí šetřit, protože brzy dorazí další. Důsledky jsou dle britského listu vidět i na bojišti, kde se ruský postup na mnoha místech zcela zastavil, protože ho Ukrajinci odrážejí s větší silou.
14. 3. 2024|

Zatím se podařilo vybrat peníze na nákup 300 tisíc kusů munice pro Ukrajinu, řekl Fiala

Dosud se podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 tisíc dělostřeleckých granátů pro pomoc Ukrajině, uvedl na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS). Cílem české iniciativy je poslat daleko víc a hledání partnerů podle Fialy pokračuje. Práce a pomoc Ukrajině tímto nekončí, doplnil předseda vlády.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 16:45|

30 let zpět: Manifestace České iniciativy

V roce 1992 měl skončit prezidentský mandát Václava Havla. Na podporu jeho další kandidatury i demokracie a poklidného rozpadu ČSFR se v Praze sešli zástupci České iniciativy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 6. 2022|

30 let zpět: Česká iniciativa

Na Václavském náměstí v Praze pokračovala podpisová akce volného sdružení občanů Česká iniciativa. Signatáři podporovali kandidaturu Václava Havla na úřad prezidenta a Václava Klause v zahájených reformách. V případě, že by nebylo možné vytvořit fungující federaci, požadovali i vypsání referenda o samostatnosti České republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 6. 2022|