Maďarsko v některých případech Unii vydírá, řekl Lipavský

Hostem pořadu Interview ČT24 byl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (zdroj: ČT214)

Maďarský styl politiky je prostě jiný, do určité míry kompatibilní s tím být členem Evropské unie a NATO, ale dost často narážíme, uvedl v pořadu Interview ČT24 český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). K maďarskému vyjednávání v rámci Unie řekl, že „v některých případech to lze nazvat vydíráním“. Zmínil také, že je velmi nespokojen s tím, že Budapešť celou řadu měsíců blokuje platbu na zbraně, které mají jít na Ukrajinu.

„Maďarský režim udržuje úzké vztahy s ruským režimem. Je tam řada dohod o dodávkách energetických surovin,“ upozornil Lipavský. Dodal, že nejde jen o ropu a plyn, ale i o to, že se ruský Rosatom podílí na rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks. Připomněl i čínské investice v Maďarsku.

V případě Budapešti tak hovoří o jiném stylu politiky. „Do určité míry je to kompatibilní s tím být členem Evropské unie a NATO, ale dost často narážíme.“

„Mnohokrát vidíme, že Maďarsko vyjednává do poslední chvíle, drží nějaké veto, něco blokuje a potom si v uvozovkách nechají dát nějakou výhodu, když určitým způsobem ustoupí,“ uvedl ministr k maďarskému jednání v rámci Evropské unie. „V některých případech to můžeme nazvat vydírání.“ U jiných případů to nazval „ostřejší politické jednání“.

Ministr také zmínil, že Budapešť dlouho blokovala cestu Marka Rutteho do čela NATO, ale nakonec se toho podařilo dosáhnout. „Je důležité s Maďarskem mluvit, protože jeho souhlas potřebujeme.“

Lipavský také řekl, že je velmi nespokojen s tím, že Budapešť celou řadu měsíců blokuje platbu na zbraně, které mají jít na Ukrajinu. Jedná se o osmý balíček Evropského mírového nástroje, upřesnil s tím, že bude na evropských lídrech, aby na maďarského premiéra Viktora Orbána „zatlačili“, aby s tím souhlasil.

Dodal, že v tuto chvíli ještě neví, co Orbán za změnu svého postoje chce. „Takové jednání ještě neproběhlo.“

Lipavský: Orbán opakoval řadu linek ruské propagandy

K návštěvě Orbána v Rusku a v Číně ministr řekl, že v řadě rozhovorů, které Orbán dával po návštěvě v Moskvě, „opakoval celou řadu linek ruské propagandy“.

Lipavský zdůraznil, že to byla právě pomoc ze zemí Evropské unie a USA, které Ukrajině pomáhají přežít jako nezávislému státu. Pokud by Kyjev padl, byl by ruský agresor nakrmen zemí o velké rozloze, s velkými přírodními zdroji, silným průmyslem a desítkami milionů obyvatel, které by si neváhal zotročit, uvedl český ministr zahraničí.

Zmínil také, že i díky české muniční iniciativě se Kyjev dokáže bránit. „Když bude Ukrajina dostatečně dlouho schopna se bránit, tak Rusko pochopí, že ničeho nedosáhne. A pak možná skutečně začne jednat (o míru),“ míní.

Na USA je Evropa bezpečnostně závislá

V části pořadu věnované listopadovým americkým prezidentským volbám ministr řekl, že Evropa musí být připravena jak na vítězství kandidáta demokratů, tak republikánů.

Republikáni mají podle něj větší sklon k izolacionismu, oddělovat se od ostatního světa, demokraté pak mají tradiční pojetí zahraniční politiky, více kooperativní.

Pokud by zvítězil republikán Donald Trump, tak podle Lipavského bude Evropa možná platit za svou bezpečnost více, možná rychleji a možná to bude muset deklarovat způsobem, který po ní bude nové vedení USA chtít. Je to proto, že „určitě jsme bezpečnostně závislí na USA, na transatlantických garancích“.

K možnému vítězství republikánů dodal: „V takovém případě se musíme snažit, aby se Amerika neizolovala.“