Místo v Budapešti jednání v Bruselu. EU reaguje na kroky Maďarska

Srpnové jednání unijních ministrů zahraničí se uskuteční v Bruselu, nikoli v Budapešti. Rozhodnutí oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, reagoval tak na maďarský postoj k válce na Ukrajině. V maďarské metropoli se mělo na konci srpna uskutečnit neformální jednání ministrů zemí Evropské unie, označované jako Gymnich.

Podle šéfa unijní diplomacie Borrella během několikahodinové pondělní schůzky 25 států kritizovalo chování Maďarska a premiéra Viktora Orbána. Ten v uplynulých dnech navštívil Rusko i Čínu. Jako symbolický signál, že s vystupováním Budapešti nesouhlasí, se následně Borrell rozhodl svolat jednání ministrů zahraničí do Bruselu ve stejný termín, jako je ten pro maďarskou schůzku.

„Pozice EU zůstává stejná – jediný mírový plán, který Evropská unie podporuje, je mírový plán (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského. Rusko je agresor, Ukrajina je oběť,“ prohlásil Borrell na jednání ministrů zahraničí zemí EU.

Zkritizoval i prohlášení šéfa maďarské diplomacie, které pronesl na jednání Rady bezpečnosti OSN, kde označil EU za unii, která prosazuje válku. „Politika EU není proválečná, to odmítáme. My jen podporujeme Ukrajinu, aby se mohla bránit,“ dodal šéf unijní diplomacie. Jediný, kdo chce válku, je podle Borrella ruský vládce Vladimir Putin. „My chceme mír a nikdo nechce mír více než sami Ukrajinci,“ doplnil.

Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski před jednáním navrhoval „kompromis“ – aby se setkání uskutečnilo na Ukrajině. „Logisticky by to bylo nejlepší na západě Ukrajiny, například ve Lvově, ale Maďarsko bylo proti. Bohužel,“ prohlásil Sikorski.

„Respektujeme maďarský lid a maďarskou suverenitu, ale členské státy se drží odsouhlasené pozice, která je, že Ukrajina se musí vrátit do mezinárodně uznaných hranic, že Rusko je agresor a že agresor nemá být za agresi odměňován,“ dodal. Kdyby se jako Maďarsko choval každý a prezentoval svůj vlastní zájem, tak by podle něj „Unie jako celek nepřežila“.

Unijní kritika Orbánových cest

Většina ministrů zahraničí členských zemí EU na pondělním jednání v Bruselu zopakovala, že maďarský premiér Orbán při svých cestách Unii nereprezentuje, uvedl šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Schůzka se však podle šéfa Černínského paláce nesla v „atmosféře nejednoty“. Podle Sikorského někteří z přítomných vyjádřili své zklamání z toho, že maďarské předsednictví nerespektuje svou oficiální roli a místo společně schválené pozice prosazuje své vlastní zájmy.

„Klíčová otázka, okolo které se to točilo, byla, jaký mírový plán je tím naším mírovým plánem, a Česko říká, že je to mírový plán prezidenta (Volodymyra Zelenského),“ pokračoval Lipavský.

Podle maďarské diplomacie čelila během jednání Budapešť ohledně své mírové mise „agresivní a válku prosazující hysterii“.

„Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó dnes (v pondělí, pozn. red.) na Radě EU pro zahraniční věci v Bruselu čelil agresivní, válku prosazující hysterii kvůli své mírové misi. Kritizoval selhávající strategii EU pro Ukrajinu a zdůraznil potřebu diplomatických kanálů a mírové strategie,“ napsal na sociální síti X mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács.

Szijjártó podle něj ostatním ministrům vysvětloval, že „maďarská mírová mise nikdy netvrdila, že zastupuje EU, a navrhl znovuotevření diplomatických kanálů s Ruskem a zapojení do politických konzultací s Čínou“. Za jedinou zemi, která Maďarsko v jeho pozicích podporovala, označil Slovensko.