Evropská komise bude bojkotovat neformální jednání ministrů organizovaná Maďarskem

Evropská komise v pondělí oznámila, že vzhledem k vývoji od začátku maďarského předsednictví v Radě Evropské unie plánuje bojkotovat neformální jednání ministrů a posílat na ně místo eurokomisařů pouze vysoké úředníky. Na sociální síti X to uvedl mluvčí šéfky Evropské komise Eric Mamer. Zrušena podle něj byla rovněž tradiční návštěva eurokomisařů v předsednické zemi. Maďarští politici krok komise odsoudili.

Maďarský premiér Viktor Orbán se stal terčem kritiky kvůli svým nedávným cestám do Ruska a do Číny, které označil za „mírovou misi“ ve snaze ukončit ruskou válku na Ukrajině a které se zbývajícími 26 vůdci EU nekonzultoval. Unijní představitelé ihned uvedli, že šlo o cesty bilaterální, pro které Orbán neměl žádný mandát od Evropské unie.

„Ve světle nedávného vývoje souvisejícího se začátkem maďarského předsednictví rozhodla předsedkyně EK, že Evropská komise bude při neformálních jednáních Rady zastoupena pouze na úrovni vyšších státních úředníků,“ napsal Mamer. Na jednáních unijních ministrů jsou běžně přítomni zástupci všech 27 zemí EU a eurokomisař, který má danou oblast na starosti. Formální schůzky se konají v Bruselu, neformální pak v předsednické zemi, nyní jsou všechny pořádané v Budapešti.

„Maďarské předsednictví je odhodlané upřímně spolupracovat s členskými státy EU a unijními institucemi. Byli pozváni, aby se účastnili předsednických akcí zaměřených na řešení společných výzev,“ reagoval na sociální síti X maďarský ministr pro evropské záležitosti János Bóka.  „EU je mezinárodní organizace, kterou tvoří její členské státy. Evropská komise je institucí EU. Evropská komise si nemůže vybírat instituce a členské státy, se kterými chce spolupracovat. Budou nyní veškerá rozhodnutí Komise odrážet politické úvahy?“ dodal Bóka.

V posledních dnech se objevily i hlasy, že by jednání měli bojkotovat na protest proti Orbánovým aktivitám i samotní ministři. Podle listu Politico se tak již minulý týden dělo, na úterním zasedání ministrů zodpovědných za vnitřní trh a průmysl v maďarské metropoli bylo jen sedm ministrů z 27 a nedorazil ani eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Česko zastupoval vrchní ředitel sekce Evropské unie a zahraničního obchodu ministerstva průmyslu David Müller.

Některé unijní země – například Švédsko, Finsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko či Polsko – už před oznámením EK předeslaly, že na neformální ministerská jednání do Budapešti hodlají místo šéfů resortů vysílat jen níže postavené úředníky, napsal web Euractiv.

Orbánovy cesty

Cesty maďarského premiéra byly minulý týden i tématem zasedání Coreperu, tedy velvyslanců členských států EU v Bruselu. Podle tří zdrojů listu Financial Times (FT) při té příležitosti unijní právní servis zástupcům států sdělil, že Orbánovy kroky porušily unijní smlouvy, které zakazují „jakákoli opatření, která by mohla ohrozit dosažení cílů Unie“. Orbán rovněž měl porušit ustanovení vyzývající členské státy k provádění zahraničněpolitických aktivit „v duchu loajality a vzájemné solidarity“.

„Bylo politickou chybou jet do Moskvy,“ řekl FT předseda Evropské rady Charles Michel, který je šéfem unijních summitů. „Za posledních deset let jsem neviděl tak ostrou reakci 26 dalších zemí na kroky jednoho státu... takovou žlutou kartu,“ dodal.

Srpnová neformální ministerská schůzka by se mohla stát příležitostí pro Orbána ve snaze o formování zahraničněpolitické agendy bloku a rovněž šancí pro maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa objevit se v záři reflektorů, napsalo Politico. Několik ministrů tak podle něj začalo hledat způsob, jak se vyhnout tomu, aby se této další „Orbánovy propagandistické show“ zúčastnili.

Orbán v posledních měsících také blokoval téměř veškerou pomoc Ruskem napadené Ukrajině. Na summitu NATO minulý týden ve Washingtonu bylo Maďarsko jedinou zemí, která se nezavázala k další podpoře Kyjeva.