TÉMA

Cesty

Evropská komise bude bojkotovat neformální jednání ministrů organizovaná Maďarskem

Evropská komise v pondělí oznámila, že vzhledem k vývoji od začátku maďarského předsednictví v Radě Evropské unie plánuje bojkotovat neformální jednání ministrů a posílat na ně místo eurokomisařů pouze vysoké úředníky. Na sociální síti X to uvedl mluvčí šéfky Evropské komise Eric Mamer. Zrušena podle něj byla rovněž tradiční návštěva eurokomisařů v předsednické zemi. Maďarští politici krok komise odsoudili.
15. 7. 2024Aktualizováno15. 7. 2024, 20:56|

Orbánovy cesty do Ruska či Číny budí v EU nevoli, podle právníků odporují smlouvám

Maďarský premiér Viktor Orbán mluví o mírové misi. Jeho návštěvy vůdců Ruska a Číny a naposledy republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa ale vyvolávají v Evropské unii silnou nevoli. Podle unijních právníků jsou dokonce v rozporu se smlouvami sedmadvacítky. O konkrétní náplni jednání navíc jindy sdílný Orbán prozrazuje jen málo.
13. 7. 2024|

Majitelé lesů asi budou muset zajistit cesty pro hasiče. Podnětem byl požár Českého Švýcarska

Blíží se nové povinnosti pro majitele lesů. Cesty nejspíš budou muset celoročně udržovat tak, aby jimi mohla projet hasičská technika. Počítá s tím novela zákona o požární ochraně, která prošla připomínkovým řízením. Její vznik iniciovali hasiči po požáru v Českém Švýcarsku.
23. 6. 2024|

Lukašenko nesmí cestovat do zemí Evropské unie. Sedmadvacítka ho přidala na sankční seznam

Evropská unie zakázala autoritářskému běloruskému vládci Alexandru Lukašenkovi cesty do členských států a zmrazila mu majetek, který na území EU vlastní. Spolu s Lukašenkem v pátek evropské společenství formálně přidalo na sankční seznam dalších 14 běloruských činitelů, kteří se podle EU podíleli na násilném potlačování protestů či zastrašování oponentů režimu a novinářů.
6. 11. 2020|