Slovensko odmítlo bojkotovat maďarské předsednictví

Horizont ČT24 : Evropské reakce na maďarské předsednictví (zdroj: ČT24)

Bratislava se nepřidá k bojkotu aktivit maďarského předsednictví v Radě Evropské unie, řekl ve čtvrtek slovenský prezident Peter Pellegrini při návštěvě Budapešti. Evropská komise, některé členské státy Unie i samotná znovuzvolená šéfka EK Ursula von der Leyenová v poslední době kritiku Maďarska zesilují. Jde o reakci zejména na „mírovou misi“ jeho premiéra Viktora Orbána.

„Nevidíme důvod, abychom kvůli suverénnímu postoji vlády jedné z členských zemí Evropské unie měli vůči ní jednat jen kvůli tomu, že se někomu jednání suverénní vlády, suverénního premiéra suverénní země nelíbí,“ řekl při návštěvě Budapešti Pellegrini.

Dodal také, že si nemyslí, že je třeba někoho trestat jen proto, že se snaží o dialog. „Slovenská republika tak ani dělat nebude,“ dodal slovenský prezident při návštěvě sousední země.

Spor o „mírovou misi“

Orbán nedávno navštívil Kyjev, krátce poté zamířil také za vůdci Ruska a Číny. Nazval to „mírovou misí“ ve snaze ukončit válku na Ukrajině. Své cesty do Moskvy a Pekingu s Evropskou komisí nekonzultoval. Unijní představitelé ihned uvedli, že šlo o cesty bilaterální, pro které neměl žádný mandát od EU. „Řešení neleží na bitevním poli, ale na vyjednávacím stole, na vyjednávacím stole o příměří. Proto se je snažím přesvědčit. Ale víte, nějaký čas to zabere,“ řekl k tomu Orbán.

Maďarsko udržuje s Ruskem kontakt jako jedna z mála evropských zemí. Naposledy v úterý jednali oba ministři zahraničí na půdě OSN.

Evropská komise tento týden oznámila, že vzhledem k vývoji od začátku maďarského předsednictví v Radě Evropské unie plánuje bojkotovat neformální jednání ministrů a posílat na ně místo eurokomisařů pouze vysoké úředníky. Zrušena byla rovněž tradiční návštěva eurokomisařů v předsednické zemi.

Některé unijní země – například Švédsko, Finsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko či Polsko – už před oznámením Komise předeslaly, že na neformální ministerská jednání do Budapešti hodlají místo šéfů resortů vysílat jen níže postavené úředníky.

Europoslanci pak v první rezoluci schválené po červnových volbách do Evropského parlamentu schválili rezoluci, v níž kritizovali nedávnou cestu Orbána do Moskvy.

Ursula von der Leyenová pak ve čtvrtek ve svém projevu před volbou hlavy Komise uvedla: „Před dvěma týdny vyrazil premiér členské země EU do Moskvy. Tato takzvaná mírová mise nebyla nic jiného než mise ústupků.“

Je to reputační i praktický problém pro Maďarsko, soudí politolog

Politolog Vít Hloušek z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity si myslí, že v horizontu předsednictví Maďarska není šance, aby udělalo něco, co by bojkot zmírnilo. „Muselo by naprosto otočit svoji mezinárodní pozici, otočit svoji zahraniční politiku zejména vůči Ruské federaci. A to je evidentně něco, čeho Orbán ani není schopen.“

Bojkot ze strany Evropské komise a některých států považuje za primárně reputační problém. „Ale může to být praktický problém tam, kde maďarské předsednictvím má své ambice a priority, například v rodinné politice a v přístupu k migraci.“ Tam se podle politologa nedá očekávat, že by toho mohlo dosáhnout, protože nebude moci komunikovat se špičkami některých členských států a s Evropskou komisí.

Pokud jde o Slovensko, tak soudí, že to zatím nic účinně neblokovalo. „Nikdy to ani v minulosti nedělalo, nemá v tom takovou tradici jako mělo třeba Polsko. Ale co není, to může být. Necháme se překvapit, jak moc bude (slovenský premiér Robert) Fico chtít proměnit své silné rétorické výroky v nějaké konkrétní zahraniční politiky,“ dodal Hloušek.