Německo podpoří český nákup munice pro Ukrajinu 576 miliony eur

Německo v rámci české iniciativy na dříve slíbený nákup 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu poskytne 576 milionů eur (14,6 miliardy korun). Agentuře Reuters to sdělilo německé ministerstvo obrany. Spolkový ministr obrany Boris Pistorius už v polovině března oznámil, že Berlín zaplatí 180 tisíc dělostřeleckých granátů, konkrétní finanční sumu ale tehdy neuvedl.

Pistorius tehdy také řekl, že nová německá zbrojní pomoc pro Ukrajinu bude mít hodnotu asi 500 milionů eur (12,6 miliardy korun). Mluvčí německého ministerstva obrany Dennis Köhler k tomu v úterý podotkl, že nákup munice organizovaný Českem do tohoto balíku není započítán. „Tento balík (v hodnotě 500 milionů eur) nezahrnuje český plán. Německý podíl na české iniciativě činí 576 milionů eur,“ vysvětlil mluvčí. „Celková hodnota obou podpůrných opatření je tak přes miliardu eur,“ dodal.

Německem ohlášená suma je dosud nejvyšší, jakou zatím veřejně oznámil některý ze států zapojených do české iniciativy zaměřené na nákup munice mimo Evropskou unii. K tomuto projektu se zatím připojila zhruba dvacítka zemí od Kanady přes Německo či Nizozemsko a Lucembursko až po Polsko. Velkým podporovatelem je například Nizozemsko, které nejprve oznámilo příspěvek sto milionů eur a později ho zvýšilo na 250 milionů eur (6,3 miliardy korun).

S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu mimo členské státy Unie přišel premiér Petr Fiala (ODS) na mimořádném summitu Evropské unie na počátku února, následně o plánu informoval český prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Původně plán počítal s nákupem 800 tisíc dělostřeleckých granátů. Podle vyjádření ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) pro agenturu Bloomberg by mohlo být množství dodané munice téměř dvojnásobné. Český poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar v polovině března řekl, že první dodávky v rámci takzvané české iniciativy by měly dorazit na Ukrajinu nejpozději v červnu.