Čína si předvolala japonského diplomata. Reagovala na kritické prohlášení zemí G7

Čína si předvolala japonského velvyslance, aby vyjádřila protest kvůli „humbuku kolem otázek souvisejících s Čínou“ na víkendovém summitu skupiny zemí G7, uvedla v pondělí agentura Reuters. Skupina vyspělých ekonomik na summitu v japonské Hirošimě schválila k Číně kritické prohlášení, které se mimo jiné zaměřilo na stav lidských práv v této zemi nebo čínské ambice v Jihočínském moři.

Náměstek čínského ministra zahraničí Sun Wej-tung vyjádřil přesvědčení, že Japonsko spolupracovalo s ostatními zeměmi na summitu „s cílem očernit a napadnout Čínu, hrubě zasahovat do vnitřních záležitostí Číny, porušovat základní zásady mezinárodního práva“.

Postup Tokia podle něj poškozuje svrchovanost, bezpečnost a rozvojové zájmy Číny. Japonsko by mělo Čínu začít chápat „správně“, míní.

Michael Romancov hovořil o vztazích skupiny G7 a Číny (zdroj: ČT24)

Tokio reagovalo vyjádřením svého velvyslance, že je pro země G7 přirozené zmiňovat se o otázkách společného zájmu, a budou tak činit i do budoucna. Čína by nejprve měla udělat „pozitivní kroky k řešení těchto znepokojivých otázek“.

Státy G7 v prohlášení také uvedly, že Peking by měl „tlačit na Rusko, aby zastavilo svou agresi“ proti Ukrajině. Čína se následně proti prohlášení ostře vymezila.