TÉMA

Předvolání

Británie řeší napojení dvojice svých občanů na ruské zpravodajské služby. Předvolala si i velvyslance

Britské úřady obvinily dva muže z centrální Anglie pro podezření z vazeb na ruské rozvědky. Tamní policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“, dvaadvacetiletý Jake Reeves pak z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“. Britská média citují obvinění, podle nich prý dvojice plánovala útoky na podniky napojené na Ukrajinu. Ostrovní diplomacie si kvůli tomu už předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina, píše agentura Reuters.
před 13 h hodinami|

Putin zabil mého muže, protože ho nedokázal zlomit, prohlásila Julija Navalná

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném, obvinila z manželovy smrti ruského vůdce Vladimira Putina. Ve videovzkazu uvedla, že chce pokračovat v práci svého muže a bojovat za svobodné Rusko. Putin podle ní Navalného zabil, protože „ho nedokázal zlomit“, a přislíbila, že brzy společně s manželovými spolupracovníky promluví o konkrétní příčině, proč se ho šéf Kremlu rozhodl odstranit. Matce Navalného ruští představitelé údajně odepřeli přístup do márnice, kde je údajně uložené jeho tělo.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 23:20|

Čína si předvolala japonského diplomata. Reagovala na kritické prohlášení zemí G7

Čína si předvolala japonského velvyslance, aby vyjádřila protest kvůli „humbuku kolem otázek souvisejících s Čínou“ na víkendovém summitu skupiny zemí G7, uvedla v pondělí agentura Reuters. Skupina vyspělých ekonomik na summitu v japonské Hirošimě schválila k Číně kritické prohlášení, které se mimo jiné zaměřilo na stav lidských práv v této zemi nebo čínské ambice v Jihočínském moři.
22. 5. 2023|

Orbán pozval Putina do Budapešti na mírová jednání

Maďarský premiér Viktor Orbán ve středečním telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem navrhl vyhlásit okamžité příměří na Ukrajině. Šéfa Kremlu také pozval na mírová jednání v Budapešti s ukrajinským a francouzským prezidentem Volodymyrem Zelenským a Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. Putin zareagoval pozitivně, ale uvedl, že bude mít podmínky, řekl Orbán podle agentur na tiskové konferenci v Budapešti.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 21:17|

Při incidentu v Londýně byl zraněn běloruský diplomat, Minsk žádá vyšetření události

Bělorusko oznámilo, že při incidentu na jeho velvyslanectví v Londýně byl těžce zraněn jeden z jeho diplomatů. Podle vyjádření běloruského ministerstva zahraničí skupina několika lidí v neděli večer poškodila fasádu velvyslanectví a následně fyzicky napadla její pracovníky. V souvislosti s událostí si běloruská diplomacie předvolala britského velvyslance v Minsku. Požaduje vyšetření události.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 15:45|

Střelba na hranici, kde přibývá migrantů. Polsko si předvolalo běloruského diplomata

Polské ministerstvo zahraničí si předvolalo běloruského chargé d’affaires Alaksandra Časnouského, uvedla v pátek agentura PAP. Záležitost podle ní souvisí se situací na polsko-běloruských hranicích, kde neustává příliv migrantů z třetích zemí, pokoušejících se z Běloruska překročit hranice Evropské unie.
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 19:23|