Vstupenka až za čtyři a půl tisíce korun. Karel III. otevírá královská sídla veřejnosti

Události: Karel III. otevírá královské hrady a zámky veřejnosti (zdroj: ČT24)

Britský král Karel III. se rozhodl vůbec poprvé otevřít některé své soukromé rezidence veřejnosti. Od června budou smět lidé vstoupit třeba do interiéru zámku Balmoral, kde zemřela Alžběta II. Přístupné budou i ty sály Buckinghamského paláce, které byly doteď návštěvníkům nepřístupné.

Skotský zámek Balmoral, kam rád jako dítě jezdil i současný král, si nejvíce oblíbila jeho matka, královna Alžběta II. „Každý rok na několik krátkých týdnů si královna s vévodou a dětmi užívají bezstarostné chvíle normálního rodinného života,“ komentoval filmový týdeník z roku 1955 královský pobyt na severu Velké Británie. Nahlédnout do útrob samotného zámku se ale zatím poštěstilo jen málokomu.

„To se ale mění. Král Karel se rozhodl vůbec poprvé interiér zámku zpřístupnit veřejnosti,“ upozornil zahraniční zpravodaj ČT Lukáš Dolanský. Lidé tak už nebudou muset Balmoral obdivovat jen z dálky. Budou si moci prohlédnut soukromé pokoje královského páru – kde třeba Alžběta II. dva dny před svou smrtí přijímala svou poslední premiérku – Liz Trussovou.

„Otevření zámku ukazuje na proměnu stylu celé monarchie,“ míní královská historička Anna Whitelock. Balmoral se otevře na jeden jediný měsíc a lístek na takovou podívanou stojí v přepočtu tři až čtyři a půl tisíce korun. Vysoké ceny britská veřejnost kritizovala – přesto se vstupenky vyprodaly během 24 hodin.

„Skotský zámek Balmoral ale není jediné místo, které se rozhodl král otevřít. Nově veřejnost bude moci navštívit sály východního křídla Buckinghamského paláce, které vedou na slavný balkón, odkud královská rodina často zdraví veřejnost,“ vysvětlil Dolanský. Vstupenka bude v přepočtu za 2200 korun.