TÉMA

Britská monarchie

Drahokam Koh-i-Noor pochází z větších hlubin než jiné diamanty, naznačuje studie

Vědci zkoumali původ nejslavnějšího diamantu světa – Koh-i-Noor. Jde nejen o místo, odkud geologicky pocházel, ale také o to, jak se dostal na místo, kde byl nalezen.
24. 4. 2024|

Vstupenka až za čtyři a půl tisíce korun. Karel III. otevírá královská sídla veřejnosti

Britský král Karel III. se rozhodl vůbec poprvé otevřít některé své soukromé rezidence veřejnosti. Od června budou smět lidé vstoupit třeba do interiéru zámku Balmoral, kde zemřela Alžběta II. Přístupné budou i ty sály Buckinghamského paláce, které byly doteď návštěvníkům nepřístupné.
21. 4. 2024|

Platinové oslavy a po sedmdesáti letech opět král. Britská monarchie zažila zlomový rok

Na streamovací platformu Netflix přichází nový kontroverzní dokument ze zákulisí života britského prince Harryho a jeho manželky Meghan, který slibuje ukázat královský život v novém světle. Je to jen jedna z mnoha bouřlivých událostí, které královská rodina letos prožila.
8. 12. 2022|

Rozhovor s Dianou získala BBC pomocí podvodů a lží. Současné vedení se omlouvá

Nad britskou veřejnoprávní institucí BBC se vznáší temný mrak. Nezávislé vyšetřování zjistilo, že explozivní rozhovor z roku 1995 s princeznou Dianou získal novinář Martin Bashir pomocí podvodů a lží. Tehdejší postup korporace, která podezření odsunula bokem, odsoudili oba synové zesnulé princezny. Její bratr se domnívá, že lži novináře přispěly k Dianině smrti.
21. 5. 2021|