V Británii roste zájem o filmová místa. Třetina turistů chce aspoň jedno navštívit

Události: Filmová turistika ve Velké Británii (zdroj: ČT24)

Velká Británie hledá způsob, jak podpořit cestovní ruch. Úřady proto letošek vyhlásily rokem filmové turistiky. Věří, že návštěva oblastí spojených s natáčením slavných děl přinese do státního rozpočtu více než dosavadních 25 miliard korun ročně. Některé památky by navíc bez filmových fanoušků nedokázaly přežít.

Pro mnohé fanoušky filmové ságy o Harrym Potterovi je hrad Alnwick na severu Anglie jako zjevení. Jedná se o místo, které se stalo předlohou kouzelnické školy Bradavice. Právě tam se natáčelo několik dílů Harryho Pottera.

„Filmová turistika je pro Velkou Británii rok od roku důležitější. Podle posledních průzkumů celá jedna třetina všech turistů, kteří navštíví Velkou Británii, chce vidět nějakou filmovou lokaci,“ vysvětlil zahraniční zpravodaj ČT Lukáš Dolanský.

Ještě před lety našlo cestu k hradu maximálně šedesát tisíc lidí ročně. Po uvedení filmů s Harrym Potterem návštěvnost doslova vystřelila na 350 tisíc návštěvníků. Což těší třeba turistického průvodce Roba Jonese, který se na potterovské fanoušky specializuje.

„Řekl bych, že filmy, které se natáčejí na tomto hradě, jsou hlavním důvodem, proč lidé po celém světě znají Northumberland jako region,“ míní Jones.

Rok filmové turistky

Britská centrála pro cestovní ruch tak vyhlásila rok 2024 rokem filmové turistky. Protože peníze cestovatelů a televizních štábů pomáhají udržovat památky v provozu.

Což je i případ hradu Bamburgh. „Hrad ročně navštíví dvě stě tisíc turistů a zdejší scenerie si nemohou nechat ujít filmaři. Pro majitele hradu je to významná finanční injekce,“ řekl Dolanský. Jen vytápění obrovského komplexu stojí denně v přepočtu patnáct tisíc korun. Současný hradní pán William Watson-Armstrong tak nedá na filmaře dopustit.

„Míří sem lidé z celého světa. Zvláště kvůli seriálu Last Kingdom, který má obrovskou fanouškovskou základnu v Americe i v Evropě. A lidé přiletí do Británie, jen aby viděli výstavu (k seriálu) a hrad Bamburgh,“ přiblížil Watson-Armstrong.