Biden schválil výcvik ukrajinských pilotů pro F-16, podle Kyjeva by mohl začít ještě v srpnu

Americký prezident Joe Biden schválil výcvik ukrajinských pilotů na letounech F-16 americké výroby. Uvedla to mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. Podle webu Politico už byla pro tento účel vybraná první skupina osmi ukrajinských pilotů. Ukrajinské letectvo uvedlo, že piloti do evropských zemí, kde bude výcvik probíhat, odjedou na konci léta. Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že výcvik by měl začít ještě v srpnu. Konkrétní dodávky letounů zatím Kyjev slíbené nemá, ačkoliv několik zemí už prohlásilo, že jsou připravené stíhačky poskytnout.

„Jak určitě víte, Dánsko a Nizozemsko stojí v čele výcvikových programů. Prezident už dal zelenou tomu, aby se celý projekt posunul vpřed, ale víc informací v tomto směru zatím nemám,“ řekla v úterý mluvčí Pentagonu Singhová.

Americká média na začátku srpna informovala, že Bidenova administrativa stále čeká na dokumenty s výcvikovými plány od evropských protějšků, aby mohla schválit převoz vybavení, tréninkových manuálů a simulátorů pro letouny F-16. Není jasné, zda se toto už uskutečnilo.

Žádný ze západních států zatím Ukrajině neslíbil konkrétní dodávky letounů, pouze výcvik, ačkoliv několik zemí už prohlásilo, že jsou připravené stroje poskytnout.

Prvních osm pilotů vybráno

Web Politico minulý týden informoval, že pro výcvik už byla vybraná první skupina osmi ukrajinských pilotů, kteří mluví plynně anglicky. Odvolával se přitom na nejmenovaného amerického představitele a další zdroj obeznámený s ukrajinským plánováním. Kdy přesně s výcvikem začnou, ale podle webu není jasné.

Web také napsal, že dalších dvacet pilotů, kteří mluví trochu anglicky, by se mohlo ještě v srpnu začít učit angličtinu na kurzech ve Velké Británii. Celkem bylo pro výcvik vytipováno 32 pilotů, což představuje dvě letky, problémem ale zůstává jazyková bariéra.

Ukrajinský prezident Zelenskyj minulý týden prohlásil, že výcvik by měl začít ještě tento měsíc, napsal The Washington Post. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat pak podle agentury Unian řekl, že piloti odjedou na výcvik koncem léta.

„Očekáváme, že naši piloti budou koncem léta vysláni do evropských zemí na seriózní výcvik. Proto je nutné pochopit, že výcvik nebude tak rychlý, ale nebude trvat dlouho, jak doufají Rusové. Myslím, že naši piloti zvládnou výcvikový program F-16 stejně rychle, jako ovládli systém Patriot,“ řekl Ihnat.

Očekávalo se, že výcvik pro systémy protivzdušné obrany Patriot bude trvat měsíce, možná až rok, ale ukrajinští vojáci si je podle amerických instruktorů osvojili rychleji.

Výcvik v Dánsku či Rumunsku

Ihnat dále poznamenal, že ukrajinští piloti se potřebují nejen naučit létat s F-16, ale také používat desítky typů jejich zbraní. Spojené státy podle něj dospěly k závěru, že přeškolení bude trvat asi čtyři měsíce. Zároveň dodal, že až při samotném výcviku bude jasné, kdo z pilotů přeškolením projde a kolik času bude skutečně potřeba.

Stanice CNN s odvoláním na zástupce amerických vzdušných sil na začátku měsíce napsala, že výcvik ukrajinských pilotů by mohl trvat čtyři až pět měsíců. Jde o čas kratší, než potřebují k výcviku američtí piloti, jelikož je zkrácený o trénování určitých misí a úkonů nepotřebných pro ukrajinské letectvo, jako například tankování za letu nebo přiblížení k přistání podle přístrojů.

Na výcviku Ukrajinců se bude podílet koalice jedenácti zemí z NATO, přičemž hlavní část programu bude v Dánsku a Rumunsku, píše Politico. Začít by měl tento měsíc v Dánsku, později má v Rumunsku vzniknout výcvikové středisko, dohodl se ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov se zeměmi NATO na červencovém summitu ve Vilniusu.

Američtí zástupci opakovaně uvedli, že veškerý výcvik na F-16 se bude konat v Evropě, ačkoliv ukrajinští vojáci do Spojených států už v minulosti na výcvik odjeli, například na systémech protivzdušné obrany Patriot.

Česko poskytlo simulátory

S přechodem na F-16 Ukrajincům pomohou i letecké simulátory, které Kyjevu slíbilo Česko. „Nenahradí beze zbytku výcvik pro letouny F-16, ale usnadní přechod. Jedná se o univerzální simulátor. Piloti díky němu mohou absolvovat základní výcvik a pak doškolení například ve Velké Británii,“ přiblížil v červenci přínos trenažérů Richard Stojar z Univerzity obrany.

Jeden ze simulátorů si začátkem tohoto měsíce vyzkoušel i prezident Zelenskyj. Stalo se tak na nejmenované ukrajinské letecké základě u příležitosti svátku letectva ukrajinské armády, který připadá na první sobotu v srpnu. Zelenskyj si na trenažéru zkusil, jak se pilotuje právě americký letoun F-16.

„Na tomto simulátoru ukrajinská armáda v současné době zkouší schopnost moderní technologie. Volodymyr Zelenskyj si to také vyzkoušel a zasáhl jeden z virtuálních cílů – Tu-95,“ napsala ukrajinská prezidentská kancelář. Bombardéry Tu-95 používá ruské letectvo při některých ze svých četných vzdušných útoků na Ukrajinu.