Letouny F-16 pro Ukrajinu se zřejmě blíží. Kdy a kdo je dodá, se podle Bidena rozhodne v příštích měsících

Horizont ČT24: Blíží se dodání stíhaček F-16 Ukrajině? (zdroj: ČT24)

Ukrajinské piloty lze podle interního dokumentu amerického vojenského letectva (USAF) naučit létat s americkými stíhačkami F-16 už za čtyři měsíce, uvedl server Yahoo News. Dosud se odhadovalo, že potřebný čas se pohybuje kolem osmnácti měsíců. Podle amerického prezidenta Joea Bidena se o tom, kdy a kdo letouny Ukrajině dodá, rozhodne v příštích měsících. CNN předtím uvedla, že americká administrativa, navzdory původnímu odmítání, zřejmě umožní evropským spojencům, aby Kyjevu část svých stíhaček F-16 dodaly.

Dokument vznikl na základně USAF v Arizoně, kde výcvikem procházeli dva ukrajinští vojenští piloti. Ti dosud měli zkušenosti se stíhačkami sovětské konstrukce MiG-29 a Su-27, ale nikdy nelétali s F-16, ani nepodstoupili výcvik na tomto stroji. Na základně je jen krátce seznámili s touto stíhačkou a pak jim nabídli „vyzkoušet si“ ji na leteckém simulátoru. Ukrajinští piloti tak ve virtuální realitě na simulátoru „absolvovali“ devět misí a „nalétali“ celkem 11,5 hodiny.

Počínání Ukrajinců vyhodnocovali čtyři zkušení američtí piloti, sloužící jako instruktoři. Dospěli k závěru, že ukrajinští piloti jsou schopni si celkem úspěšně poradit i s nejsložitějšími manévry, jako je přistání s vypnutým motorem, anebo útok podle parametrů zadaných během letu, a to bez výcviku na F-16 a jen po jednorázovém předvedení.

Co dělalo pilotům největší potíže

Největší potíže Ukrajincům podle instruktorů dělala složitá avionika F-16 s veškerými údaji zobrazovanými v angličtině. Ta také představovala problém, i když po dvou týdnech bylo patrné „výrazné zlepšení“ jazykových schopností obou pilotů. Ti také nebyli zvyklí létat ve formacích více letadel, protože jejich výcvik se stále opíral o taktiku ze sovětské éry.

Celkově komise dospěla k závěru, že čtyři měsíce výcviku by reálně mohly stačit, aby se ukrajinští piloti naučili létat s F-16. Tyto závěry podle Yahoo News mohou zvýšit tlak na západní spojence Ukrajiny, v prvé řadě na samotné Američany, kteří až dosud odmítali Kyjevu poskytnout moderní stíhačky. A to i kvůli přesvědčení, že piloti by se stejně nestačili vycvičit na tyto složité stroje dost rychle, aby mohli zasáhnout do nynější války Ruska proti Ukrajině.

Náměstek ministra obrany Colin Kahl v únoru řekl výboru Kongresu pro ozbrojené složky, že vycvičit ukrajinské piloty v létání se stíhačkami F-16 by trvalo rok a půl a bylo by to extrémně drahé. 

  • F-16 Fighting Falcon je jednomotorový, víceúčelový, stíhací letoun čtvrté generace, který existuje v jednomístné i dvoumístné verzi, uvádí Wikipedie. Letoun doplnil stíhací letouny F-15 Eagle, které jsou určené k vybojování vzdušné nadvlády. Dále F-16 Fighting Falcon nahradil předchozí generaci letounů a u evropských letectev většinou F-104 Starfighter. Podle výrobce stíhaček F-16 firmy Lockheed Martin je na světě ve službě kolem tří tisíc kusů těchto strojů, a to v 25 zemích včetně USA.

Biden: O dodávce F-16 se rozhodne v příštích měsících

Spojené státy podporují plán výcviku ukrajinských pilotů na stíhací letouny F-16, řekl v Hirošimě lídrům skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 americký prezident Joe Biden. O tom, kdy a kdo tyto zbraně Ukrajině dodá, se rozhodne v příštích měsících, při výcviku ukrajinských vojáků, řekl Biden podle dvou nejmenovaných zdrojů agentury AP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutí přivítal jako historické, Ukrajině podle něj velmi pomůže. Podporu plánu následně vyjádřily také Dánsko, Nizozemsko a Velká Británie.

Stanice CNN už předtím uvedla, že Bidenova administrativa v minulých týdnech svým evropským spojencům naznačila, že jim nebude bránit v dodání amerických stíhaček F-16 na Ukrajinu. Ochotu k tomu projevilo například Nizozemsko, které je má k dispozici. O oficiálních žádostech spojenců zdroje CNN informace zatím nemají. Jakékoli předání Kyjevu musejí schválit Spojené státy, a to kvůli citlivé americké technologii používané v těchto letounech. 

Možnost dodat stíhačky na Ukrajinu přímo ale Washington zatím odmítá, uvedla CNN. Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby takovýto scénář odmítl komentovat, uvedl ale, že Spojené státy zkoumají „budoucí možnosti“ a potřeby. Dodal, že téma stíhaček by se mohlo probírat na okraj třídenního summitu G7, který dnes začal v Japonsku. Stíhačky F-16 budou podle očekávání také na programu summitu NATO ve Vilniusu, uvedly zdroje CNN.