TÉMA

USAF

F-16 létá půlstoletí a stále přibývají nové. Chystá se na ně Slovensko i Ukrajina

Je to již padesát let, co se poprvé do vzduchu vznesl letoun F-16. Vlastně to bylo padesát let koncem ledna. F-16 poprvé letěla 20. ledna 1974, to ale bylo omylem. Oficiální první let, při němž zkušební pilot začal opravdu ověřovat schopnosti nového typu, následoval 2. února. F-16 pak uspěla v soutěži na novou lehkou stíhačku Vzdušných sil Spojených států (USAF), ale vzápětí okouzlila i nespočet dalších zemí. Nebyly to jen ladné křivky nové stíhačky, rozhodující byly její schopnosti a relativně nízké náklady, spojené s provozem letadla menšího než třeba dosavadní F-4 Phantom II a jen s jedním motorem. A přestože je její historie dlouhá již půl století, je stíhačka F-16 atraktivní i dnes. Objednanou ji má Slovensko, starší verzi vyřazenou v západní Evropě zase očekává Ukrajina.
2. 2. 2024|

Vojenský dron s umělou inteligencí v simulaci zabil svého lidského operátora. Bránil mu zničit cíl

Americká armáda měla provést virtuální cvičení, při kterém se testovalo, jak by se drony vybavené umělou inteligencí (AI) zachovaly při útocích na cíle a tento stroj podle informací amerického plukovníka měla v simulaci zabít člověka. Velitel později své vyjádření dementoval s tím, že se špatně vyjádřil.
2. 6. 2023|

Letouny F-16 pro Ukrajinu se zřejmě blíží. Kdy a kdo je dodá, se podle Bidena rozhodne v příštích měsících

Ukrajinské piloty lze podle interního dokumentu amerického vojenského letectva (USAF) naučit létat s americkými stíhačkami F-16 už za čtyři měsíce, uvedl server Yahoo News. Dosud se odhadovalo, že potřebný čas se pohybuje kolem osmnácti měsíců. Podle amerického prezidenta Joea Bidena se o tom, kdy a kdo letouny Ukrajině dodá, rozhodne v příštích měsících. CNN předtím uvedla, že americká administrativa, navzdory původnímu odmítání, zřejmě umožní evropským spojencům, aby Kyjevu část svých stíhaček F-16 dodaly.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 21:04|

Armáda po čtyřleté pauze otevře veřejnosti čáslavskou základnu. Ukážou se nad ní i americké raptory

Armáda po čtyřech letech v sobotu otevře veřejnosti čáslavskou leteckou základnu. A nepředstaví jen svoji techniku. Zlatým hřebem dne otevřených dveří nebudou tentokrát stíhací gripeny a bitevní alky českého letectva, nýbrž stíhačky Raptor letectva amerického. Armáda se ovšem obává, že by mohly být v Čáslavi návaly. Návštěvníky proto nabádá, aby si stáhli mobilní aplikaci vytvořenou pro den otevřených dveří anebo si při příchodu vzali letáčky s pokyny, jak se na základně chovat. Základna bude otevřena od 8 hodin, letový program začne v 11 hodin.
19. 5. 2023|