Armáda po čtyřleté pauze otevře veřejnosti čáslavskou základnu. Ukážou se nad ní i americké raptory

Armáda po čtyřech letech v sobotu otevře veřejnosti čáslavskou leteckou základnu. A nepředstaví jen svoji techniku. Zlatým hřebem dne otevřených dveří nebudou tentokrát stíhací gripeny a bitevní alky českého letectva, nýbrž stíhačky Raptor letectva amerického. Armáda se ovšem obává, že by mohly být v Čáslavi návaly. Návštěvníky proto nabádá, aby si stáhli mobilní aplikaci vytvořenou pro den otevřených dveří anebo si při příchodu vzali letáčky s pokyny, jak se na základně chovat. Základna bude otevřena od 8 hodin, letový program začne v 11 hodin.

Stíhačky F-22 Raptor byly prvními bojovými letouny páté generace, a i čtvrt století od prvního letu pravděpodobně zůstávají na vrcholu světové konstrukce stíhaček. Letectvo Spojených států je dlouho střežilo jako oko v hlavě a nenasazovalo je ani do svých vlastních misí mimo území USA. To se již změnilo, od roku 2015 jsou rozmístěné i v Evropě a příležitostně se vyskytují i na leteckých dnech.

V Česku se poprvé objevily nedávno, přelétly nad konvojem při Slavnostech svobody počátkem května. A v sobotu přeletí znovu, tentokrát nad Čáslaví při dnu otevřených dveří 21. základny taktického letectva české armády. Spolu s nimi se na nebi ukáže také americký tankovací letoun KC-135 Stratotanker.

„Bereme to jako poděkování ze strany Aliance za naši činnost, kdy jsme v zahraničních misích a podobně, plníme mezinárodní cvičení, vycházíme vstříc. Při žádosti o tuto ukázku nám vyšli vstříc. Je to raritní věc, F-22 jsme ještě neviděli na leteckém dnu v Česku,“ zdůraznil letový ředitel dne otevřených dveří Ivo Kardoš.

Jaroslav Tomaňa a Ivo Kardoš o programu dne otevřených dveří v Čáslavi (zdroj: ČT24)

MiG-15, Gripen i jedno z posledních vystoupení Mi-24

Protože ale půjde jen o průlet, bude tento zlatý hřeb dne otevřených dveří docela krátký. Více by měla být k vidění technika české armády, zejména ta, která je v Čáslavi doma, tedy stíhačky JAS-39 Gripen a bitevníky L-159 Alca. Jedno z posledních vystoupení v roli aktivní výzbroje českých vojáků čeká bitevní vrtulníky Mi-24/35, za něž by měla armáda brzy dostat náhradu.

„Nevíme, kolikrát ještě na českém nebi podobné události uvidíme,“ podotkl Kardoš. Představí se i víceúčelové Mi-171 a W-3 Sokol.

Na zemi bude k vidění také víceúčelový stíhací letoun F-16 belgického letectva a helikoptéra UH-60 Black Hawk slovenské armády. „Expozice bude doplněna i o exponáty starších letadel, která u nás na základně létala v historii,“ poznamenal Ivo Kardoš s tím, že MiG-15 nebo L-29 a L-39 budou i létat.

Velitel čáslavské základny Jaroslav Tomaňa dodal, že na den otevřených dveří přijede i pozemní armádní technika – BVP, Pandur, protiletadlové systémy, představí se také protichemická jednotka nebo hasiči.

Vojáci připravili také několik překvapení, i když podle Kardoše to nebude žádné tak velké vystoupení jako jeho společná sestava s Martinem Šonkou, kdy asi deset minut létaly společně gripen a akrobatický stroj.

Dveře se otevřou po čtyřech letech

Armáda pořádá dny otevřených dveří v Čáslavi tradičně jednou za dva roky. Nyní ale byla pauza čtyřletá, v roce 2021 zůstala základna veřejnosti uzavřena kvůli pandemii covidu-19 a protiepidemickým opatřením, která byla na jaře toho roku platná.

Podle Jaroslava Tomani je den otevřených dveří pro vojenské letce i způsob, jak poděkovat veřejnosti. „Jsme si vědomi, že operační výcvik a nasazení nejenom v prostoru Čáslavi, ale nad Českou republikou způsobuje hlukovou zátěž. Jsme rádi, pokud lidi přijdou, že budeme schopni ukázat jim, na jakých letounech létáme, že to, co děláme, má smysl. Chceme tou akcí poděkovat lidem za toleranci,“ uvedl.

Pořadatelé se proto obávají návalů. Připomněli, že v roce 2019 přišlo přes 50 tisíc lidí, a pokud jich bude také tolik nebo ještě více, musí příchozí počítat s problémy při příjezdu a také s možnými riziky vyplývajícími z počasí a prostředí na letišti.

Podle předpovědi bude v Čáslavi v sobotu poměrně teplo, již dopoledne se teploty dostanou nad 20 stupňů Celsia, maximem má být 24 stupňů. Armáda upozornila, že na letišti není téměř žádný stín.

Dopravit se na čáslavskou základnu bude možné kyvadlovým vlakem z čáslavského nádraží, kde zastavují rychlíky linky Praha–Brno. Jezdit bude v intervalu 30 až 40 minut, podle pořadatelů pojme souprava 700 cestujících.

Kdo přijede autem, musí počítat s možnými zácpami na příjezdových silnicích, a také s dvousetkorunovým parkovným za osobní auto, které se bude platit pouze v hotovosti. Podle Tomani lze přijet také na kole, které bude možné na základně uložit, nebo přijít z města pěšky. Armáda sice také avizovala, že otevře Čáslav civilním pilotům, kteří by chtěli na základně přistát se svými letadly. Přílety ale bylo potřeba si rezervovat a podle Iva Kardoše jsou všechny sloty dávno obsazené.