TÉMA

F-22

Armáda po čtyřleté pauze otevře veřejnosti čáslavskou základnu. Ukážou se nad ní i americké raptory

Armáda po čtyřech letech v sobotu otevře veřejnosti čáslavskou leteckou základnu. A nepředstaví jen svoji techniku. Zlatým hřebem dne otevřených dveří nebudou tentokrát stíhací gripeny a bitevní alky českého letectva, nýbrž stíhačky Raptor letectva amerického. Armáda se ovšem obává, že by mohly být v Čáslavi návaly. Návštěvníky proto nabádá, aby si stáhli mobilní aplikaci vytvořenou pro den otevřených dveří anebo si při příchodu vzali letáčky s pokyny, jak se na základně chovat. Základna bude otevřena od 8 hodin, letový program začne v 11 hodin.
19. 5. 2023|

Americké a kanadské stíhačky sestřelily další neidentifikovaný létající objekt, oznámil Trudeau

Kanadská a americká letadla sestřelila neidentifikovaný objekt nad severní Kanadou, oznámil v sobotu kanadský premiér Justin Trudeau s tím, že trosky blíže neurčeného předmětu budou nalezeny a prozkoumány. Trudeau řekl, že o celé záležitosti jednal s americkým prezidentem Joem Bidenem. Ten o den dříve nařídil sestřelit podobný objekt nad Aljaškou.
11. 2. 2023|

Američané sestřelili blíže neurčený letící objekt u Aljašky. Byl velký jako malé osobní auto

Americká stíhačka sestřelila v pátek u Aljašky blíže neurčený objekt o velikosti malého osobního auta, který letěl ve velké výšce. Uvedl to Bílý dům, podle kterého zásah letectva nařídil prezident Joe Biden. Není jasné, komu letící předmět patřil. Další podrobnosti budou podle Washingtonu jasné po analýze jeho zbytků.
10. 2. 2023|

BLOG: Konec pronájmu gripenů se blíží. Jaké letouny budou střežit české nebe?

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo při středeční tiskové konferenci po jednání s premiérem Andrejem Babišem zmínil zájem Spojených států dodávat do České republiky nadále kvalitní výzbroj, aby rostla síla české armády v rámci NATO. Narážel tím bezesporu také na chystaný výběr nových letounů pro Vzdušné síly AČR. Jaké možnosti má naše armáda k dispozici?
13. 8. 2020|