168 hodin: Fico se na Slovensku může vrátit k moci, využívá k tomu slovník ruské propagandy

168 hodin: Ja sa vrátim (zdroj: ČT24)

Slovensko čekají v září předčasné volby a vládní krize spolu s ruskou válkou proti Ukrajině posílily předsedu strany Smer Roberta Fica, ke comebacku si pomáhá dezinformacemi. Děje se to pět let po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, kdy masové občanské protesty vyústily právě v pád Fica, který –⁠ coby premiér –⁠ symbolizoval propojení mafie se státem. Nová politická garnitura v čele s Igorem Matovičem ale sen o politické změně nenaplnila. Co na Ficův případný návrat říkají rodiče obou obětí, sociolog či novináři? Pro pořad 168 hodin natáčeli Marta Pilařová a David Sebíň.

„Posledních pět let? Smutek, žal, bolest a možná řeknu i hněv vůči tomu, co se děje po jejich smrti,“ hodnotí Zlatica Kušnírová pět let po vraždě své dcery. „Ze začátku vypadaly protesty na náměstích nadějně. Lidé jako by procitli a začali přemýšlet vlastní hlavou, ne pod vlivem nějakých falešných informací a hoaxů. Bohužel teď je to nazpět a myslím si, že ještě v mnohem horší formě.“

„Můžu říct, že zůstalo poměrně dost lidí, kteří jsou ještě pořád odhodlaní bojovat za slušnou republiku a slušné Slovensko. Ale hodně lidí to vzdalo,“ míní Jozef a Mária Kuciakovi, rodiče zavražděného novináře.

„Hlavně aby se nezapomnělo na to, proč se to stalo a kdo vytvořil podmínky na to, aby se něco takového mohlo stát. To je teď podle mě nejdůležitější, aby si to lidi uvědomili. Je před volbami a vidíme, že preference těm, kteří vlastně vytvořili tento systém, zase stoupají,“ dodávají.

Ústa ruské propagandy

Předčasné volby čekají Slovensko v září. Někdejší hegemon slovenské politiky, strana Smer, mezi voliči posiluje a podle průzkumů by její předseda a bývalý premiér Robert Fico parlamentní volby vyhrál. Jeho rétorika a politická orientace je přitom krajnější než v době, kdy Slovensku vládl, protože k oslovení voličů využívá téma ruské agrese proti Ukrajině a otevřeně se hlásí k Moskvě.

„Pokud si někdo myslí, že Rusy vytlačí z Krymu, tak je naivní idiot,“ prohlásil letos v únoru. „V případě naší účasti ve vládě prosadíme zastavení vojenských dodávek na Ukrajinu, protože nejsou řešením, podobně jako nefunkční protiruské sankce.“

Současně přebírá argumentaci kremelské propagandy. „Ta válka nezačala roku 2022, ta válka začala v roce 2014, když ukrajinští fašisté začali zabíjet lidi na Donbasu,“ tvrdí Fico. „Začala, když byly porušovány minské dohody, začala tehdy, když bylo Rusko oklamáno v bezpečnostních zárukách.“

„Dělají z nás smrtelné nepřátele Ruské federace, což nevěřím, že je v zájmu občanů naší země,“ uvedl rovněž Fico. 

Bárdy: Hrozí cesta Orbánova Maďarska

„Dere se k moci, ale jeho potenciální návrat bude návratem úplně jiného politika, kterého jsme měli možnost sledovat celé roky,“ komentuje sociolog Michal Vašečka z Bratislava Policy Institute. „A je faktem, že trendy říkají, že návrat není úplně vyloučený.“

„Robert Fico velmi dobře vycítil, co může fungovat ve slovenské společnosti, a naskočil na tu vlnu. Myslím si, že hrozí volby, které budou pro Slovensko rozhodující. Bude se rozhodovat, jestli se Slovensko přikloní na Východ, nebo na Západ,“ upozorňuje investigativní novinářka Pavla Holcová z webu Investigace.cz.

Podle šéfredaktora webu Aktuality.sk Petera Bárdyho je bývalý předseda vlády momentálně výrazný reprezentant konspiračního a dezinformačního slovníku. „Jsou důvodné obavy, že Robert Fico přivede Slovensko na cestu Orbánova Maďarska, což je něco, co nemá být ani zdaleka odkazem hnutí, které vzešlo po vraždě Jána (Kuciaka) a Martiny (Kušnírové), a není to ani něco, s čím by měli být podle mého názoru ztotožnění občané Slovenské republiky,“ míní Bárdy.

Fico útočí na Čaputovou

Expremiér Fico útočí i na slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Její popularita za poslední rok meziročně poklesla o jedenáct procentních bodů.

„O prezidentce by se dalo říct, že za Slovenku nebo Slováka by vyměnila jiného ideálního občana, kterého by ráda zastupovala. Například naočkovaného homosexuála, bohatého Ukrajince žijícího v hotelu Carlton,“ prohlásil loni v říjnu. „Čím je člověk větší prostitutka, čím je větší k***a, čím je větší lotr, tím je to větší celebrita!“ vykřikoval na demonstraci loni v květnu.

„Slušnost je asi to poslední, co nás při charakteristice slovenské politiky napadne. Lhaní se chce legitimizovat jako alternativní názor. U politiků často slova předbíhají myšlenky, ale navzdory tomu nesmíme na slušnost nikdy rezignovat a hlavně nesmíme zapomenout na to, po čem jsme na náměstích před pěti lety volali, když se budeme znovu rozhodovat, například ve volbách,“ řekla Čaputová při pátém výročí vraždy Kucniaka a Kušnírové.

Sociolog: Hodnocení politiků občany nevěstí nic dobrého

„Zuzana Čaputová byla ještě před nedávnem poslední političkou na Slovensku, jejíž důvěryhodnost byla větší než nedůvěryhodnost. Dnes zapadla mezi ostatní, a to je velké memento do budoucna, protože pokud jsou všichni politici více nedůvěryhodní než důvěryhodní, lidé vlastně dávají vysvědčení celé politické scéně a demokratickému systému jako takovému. To nikdy nevěstí nic dobrého,“ varuje Vašečka.

„Tím, že si prezidentka republiky dává záležet na tom, aby její statusy byly srozumitelné, jasné a aby reprezentovaly demokratické hodnoty a hodnoty svobody, jednoduše nedělá kompromisy a nesnaží se podlézat nevkusu a konspiracím, které šíří druhá strana. A pochopitelně lidé, kteří důvěřují konspiračním a dezinformačním médiím, nebudou důvěřovat prezidentce, která říká přesný opak toho, co poslouchají od těch, kterým důvěřují,“ dodává Bárdy.

„Je velmi důležité, co se stane v září. Fico čeká jen na to, že zase každý podlehne a zase budeme tam, kde jsme byli. A bojím se, že ještě o mnoho, mnoho dál, že zase bude stopnutá policie, prokuratura, že smrt našich dětí byla zbytečná,“ obává se Zlatica Kušnírová. „Vrátili jsme se na začátek,“ uzavírá za rodiče zavražděného novináře Jozef Kuciak.