Spor o pozemky ve zlínské části Malenovice je u konce. Kraj se dohodl s Unimex group

Zastupitelé Zlínského kraje schválili ve sporu o pozemek ve Zlíně-Malenovicích dohodu o narovnání se společností Unimex Group. Kraj na základě ní zůstane vlastníkem pozemku, který od firmy koupil v květnu 2020. Nemusí jej navíc využít výhradně pro výstavbu nové nemocnice, jak stanovila kupní smlouva uzavřená předchozím vedením kraje. Kraj na základě uzavřené dohody zaplatí firmě deset milionů korun, řekl novinářům hejtman Radim Holiš (ANO). Pro hlasovalo 27 ze 41 zastupitelů, kteří se jednání zúčastnili.

„Původní smlouva, kvůli které jsme se s Unimexem soudili, bude vymazána a nahradí ji dohoda, která řeší vyrovnání deset milionů korun pro firmu Unimex. Pozemek zůstává v majetku Zlínského kraje,“ řekl Holiš. Deset milionů korun byla smluvní pokuta stanovená v dosavadní smlouvě, pokud by hejtmanství pozemek využilo jinak než pro nemocnici. Kraj podle hejtmana také nemusí společnosti zaplatit náhradu škody, která byla zahrnuta v původní smlouvě. Jak vysoká by tato částka byla, není zřejmé. „Nikdo ji dneska neumí přesně stanovit,“ dodal hejtman.

Znalci podle něj vyčíslili aktuální cenu pozemku v místě a čase obvyklém na tři miliony korun s tím, že jde o strategické místo a takzvaný blokační pozemek, jehož tržní hodnota může být několikanásobně vyšší. „Pro kraj je desetimilionové vyrovnání s Unimexem velmi výhodným řešením, v podstatě jde o investici do majetku kraje, který bude dál nabývat na hodnotě,“ řekl Holiš.  

Opozice uzavření dohody většinou nepodpořila. „Myslím si, že jsme si mohli celou tuto epizodu ušetřit, kdybychom pokračovali ve výstavbě nové nemocnice,“ podotkl opoziční zastupitel Josef Bazala (KDU-ČSL). Opoziční zastupitel Milan Plesar (Nový Impuls, za STAN) navrhl, aby kraj pozemek bez sankce a náhrady škody vrátil Unimex Group. Zastupitelé to však neschválili.

Plochu o velikosti 942 metrů čtverečních v takzvané malenovické zóně koupilo hejtmanství od Unimex Group zhruba za 1,55 milionu korun. Kraj pod vedením dřívějšího hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) plánoval v místě postavit novou krajskou nemocnici. Podmínkou Unimex Group bylo to, že pozemek poslouží pro stavbu nemocnice. „Samozřejmě, že to bylo pro kraj v té době výhodné,“ řekl ke smlouvě Čunek, který je nyní opozičním krajským zastupitelem.

Nové vedení kraje však projekt nové nemocnice odložilo, krajští zastupitelé před dvěma lety schválili prodloužení investičního záměru na nemocnici ve Zlíně-Malenovicích do roku 2040. „Předpokládám, že přijdeme v nejbližší době, myslím si, že do konce roku, s tím, jak budeme v zóně pokračovat,“ dodal Holiš.

V době, kdy zastupitelé rozhodli o prodloužení investičního záměru na nemocnici, Holiš řekl, že není reálné, aby měl kraj v příštích deseti letech peníze na výstavbu nemocnice a že z avizovaných nákladů osm miliard se částka zvedla na patnáct miliard korun. Uvedl také, že kraj se prodloužením záměru vyhne hrozící pokutě za nesprávné využití pořízených pozemků.

Zlínský kraj odkupoval pozemky ve Zlíně-Malenovicích od majitelů za jednotnou cenu 1650 korun za metr čtvereční. S vlastníky se dohodl na prodeji téměř padesáti parcel a zaplatil za ně přibližně 230 milionů korun.