Zlínský kraj vykupuje pozemky na novou nemocnici. Prodat nechtějí čtyři majitelé

Opravy stávající nemocnice by byly dražší než postavení nové (zdroj: ČT24)

Už 31 ze 49 vlastníků prodalo Zlínskému kraji pozemky, které potřebuje pro stavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) jim do Vánoc kraj vyplatí více než 115 milionů korun. Prodat pozemky zatím nechtějí čtyři majitelé, projekt tím však podle Čunka ohrožen není.

Namísto brambor a ovocných stromků by měla ve zlínských Malenovicích vyrůst nová Baťova nemocnice. Marii Hynčicové v místě patřil pás půdy, který zdědila a pronajímala. Pro stavbu krajské nemocnice ho teď ochotně prodala. „Je přece velmi nutné, aby Zlín měl novou nemocnici,“ uvedla teď už bývalá majitelka pozemku.

Jiné nabídky šmahem odmítla. „Dostali jsme jich několik, deset nabídek z Hodonínska a pět nebo šest nabídek z Přerovska, kdy žádali odkoupení pozemku. A to už věděli, že se tam má stavět,“ dodala.

Nová nemocnice by měla stát na opačném konci města
Zdroj: ČT24

Kraj už vykoupil 70 tisíc metrů čtverečních, tedy 40 procent požadované výměry. Metr čtvereční stojí 1650 korun. „Velmi si vážíme vstřícného přístupu majitelů pozemků, jejich ochoty a rychlého jednání ve vztahu k prodeji pozemků pro výstavbu nemocnice. Za to jim můžeme garantovat to, co jsme slíbili, a sice že peníze budou mít na svých účtech již do Vánoc,“ uvedl Čunek.

Smlouvy s 31 dosavadními majiteli už Čunek podepsal. Zástupci kraje se nyní chtějí zaměřit na jednání s církvemi a samotným městem, kteří také pozemky v Malenovicích vlastní. Pozemek církve je velký přes 25 tisíc metrů čtverečních, město má v lokalitě pozemky o rozloze téměř 12,5 tisíce metrů čtverečních. Za celkových 180 tisíc metrů čtverečních pozemků v Malenovicích by měl kraj zaplatit zhruba 300 milionů korun.

Vedle nemocnice by mohl stát i penzion a mateřská školka

Cílem je podle hejtmana vykoupit všechny pozemky. „Chceme koupit další území pro případný rozvoj nemocnice. Chceme, aby tam byla mateřská školka a hotel nebo penzion pro příbuzné pacientů. Zdá se, že u velkých moderních nemocnic je tato služba poměrně využívaná,“ řekl Čunek.

Čtyři majitelé, kteří zatím nechtějí pozemky prodat, podle hejtmana problémem nejsou. Variantou je podle něj směna, vlastníci mohou také změnit názor. „Máme čas, s těmito lidmi budeme jednat až nakonec, s cenou hýbat nebudeme,“ uvedl hejtman, podle kterého je také možné v území upravit umístění nemocnice a případné pozemky, které se nepodaří odkoupit, obejít.

Vybudováním nového areálu by měl kraj ušetřit

Záměr výstavby nemocnice mají zastupitelé schvalovat zřejmě příští rok v únoru. Kraj zvažoval dvě řešení špatného stavu zlínské nemocnice – postavit novou nemocnici v Malenovicích, nebo postupně zrekonstruovat Krajskou nemocnici Tomáše Bati na opačném konci Zlína.

„V daných podmínkách, jako je tomu ve Zlíně, si opravdu myslím, že je lepší postavit nemocnici na zelené louce,“ řekl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Nesouhlasí s tím ale někteří zástupci opozice. „Máme velkou obavu, že pokud se vytvoří megalomanská velká nemocnice pod jednou střechou, tak ostatní nemocnice v jednotlivých okresech budou postupně utlumovány a jejich modernizace bude zastavena,“ uvedla krajská zastupitelka Milena Kovaříková (ČSSD).

Vybudování nového areálu by mělo být podle kraje levnější než rekonstrukce stávajícího. Stavba nemocnice v Malenovicích by měla stát 7,3 miliardy korun, postupná rekonstrukce současné nemocnice by stála podle odhadů 9,7 miliardy korun a trvala by až 12 let.

Příprava projektu by měla trvat dva roky, stavba asi tři roky. Vedení kraje počítá s tím, že do doby zahájení výstavby uspoří více než miliardu korun. Počítá i s pomocí státu, který by měl uhradit asi třetinu nákladů, a plánuje použít také úvěrové zdroje.