Zlínská nemocnice je zastaralá. Místo oprav by ale kraj mohl vybudovat novou v Malenovicích

Zlínský kraj chce postavit novou nemocnici (zdroj: ČT24)

Zlínský kraj chce postavit novou nemocnici. Stát by měla ve Zlíně-Malenovicích. Areál Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně je podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) zastaralý a opravy by byly drahé. Stavba nemocnice za pět až šest miliard korun by mohla začít za dva roky.

Nová nemocnice by měla podobu monobloku, který by byl pohodlnější pro pacienty i personál nemocnice. „Jde o jeden prostor, kam jsou pacienti přiváženi a odtamtud jsou bezbariérově výtahy rozmístěni na operační sály, případně na ambulance a pokoje. Pacienti se nepřeváží jako teď mezi pavilony ve dvacetistupňovém mrazu,“ řekl Čunek.

Stavbou nové nemocnice by podle něj ta současná prakticky zanikla, zůstat by mohla ale některá neurgentní oddělení. Zbývající prostor by kraj mohl využít k výstavbě bytů. „Ale to je daleko, můžeme se na to v klidu nachystat, co tam vlastně bude,“ dodal hejtman.

Monoblok by měl vzniknout mezi bytovou zástavbou a obchodním centrem na kraji Malenovic. Místo je podle hejtmana dobře dostupné autem i vlakem. Vedení kraje bude nyní jednat s majiteli pozemků, kterých je pět desítek. Kraj chce pro nemocnici koupit pět hektarů, pozemek by tedy měl stát asi 100 milionů korun. O záměru však budou ještě rozhodovat krajští zastupitelé.

Oprava současné nemocnice jako záložní plán

Pokud jednání o výstavbě nedopadnou dobře, bude se muset s mnoha omezeními stavět v areálu současné zlínské nemocnice. „Bohužel bude tato obnova v Krajské nemocnici Tomáše Bati velmi komplikovaná s ohledem na její velikost a umístění, kdy jsme z jedné strany omezeni vodním tokem a z druhé zalesněným svahem,“ přiblížil Čunek.

Podle koncepce z roku 2013 by rekonstrukce pavilonů trvala 12 let a náklady by byly pět miliard korun, řekl. Musely by se zbourat některé budovy a po dobu výstavby by se musela některá oddělení přestěhovat do jiných nemocnic v kraji.

Malenovice zvítězily nad dalšími lokalitami

Hejtman zmínil možnou stavbu nemocnice loni na podzim. Kraj si však nebyl jistý, že bude na objekt dostatek místa v nemocničním areálu, proto hledal také jiná možná místa. Objevily se i informace, že by nemocnice mohla stát například v holešovské průmyslové zóně.

Na konci května Čunek uvedl, že nemocnice zůstane ve Zlíně. Přesné lokality neřekl, bál se, že by po zveřejnění mohli mít o pozemky zájem překupníci a developeři, a zvýšila by se tak jejich cena. Mezi zvažovanými místy pro výstavbu nemocnice byl i prostor po zbouraném nedostavěném obchodním centru, sídliště Jižní Svahy i lokalita mezi Malenovicemi a Kvítkovicemi, kde však byla komplikovaná protipovodňová ochrana.

  • Kraj zřizuje čtyři nemocnice – ve Zlíně, v Uherském hradišti, ve Vsetíně a v Kroměříži. V loňském roce všechny hospodařily s přebytkem – u uherskohradišťské činil 62,9 milionu korun, u kroměřížské 34,3 milionu, u zlínské 16,9 milionu a u vsetínské 7,7 milionu.