Obžaloba kvůli podezřelé zakázce ve zlínské krajské nemocnici

Případ, kvůli kterému na ředitelství Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně v roce 2016 zasahovala policie, míří k soudu. Státní zástupkyně podala obžalobu na bývalou předsedkyni představenstva Danu Barnášovou. Důvodem je zakázka na magnetickou rezonanci.

Na podezřelé zakázky a zkreslování účetnictví ve zlínské nemocnici upozornil již před čtyřmi lety Nadační fond proti korupci (NFPK). Barnášová měla údajně v rozporu se zákonem uzavřít zakázku na modernizaci magnetické rezonance za 22 milionů korun. 

„Domlouvala se se zaměstnancem firmy na zadávacích podmínkách i ceně ještě před zadáním zakázky. Podle obžaloby navíc zakázka neměla vůbec proběhnout, protože s touto společností měla nemocnice dohodnutý servis přístroje,“ uvedl analytik nadace Janusz Konieczny.

Okresní státní zástupkyně Andrea Kalinová teď podala na Barnášovou obžalobu pro zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a zločin porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí jí za to až osm let vězení.

Podle NFPK nebyly v nemocnici vyhlašovány veřejné soutěže nebo byly duplicitní zakázky. Fond zjistil tehdy pochybení a porušení zákona víc, třeba zkreslování účetnictví, to je ale už promlčené. Baťova nemocnice patřila dlouho k nejzadluženějším v zemi, její závazky dosahovaly v roce 2013 až k jedné miliardě korun.

„Na podezřelé praktiky upozorňovali někteří zaměstnanci, členka dozorčí rady, či dokonce zdravotní pojišťovna. Přesto vedení kraje situaci bagatelizovalo, jako by důvodem byla smůla či náhoda,“ uvedl Konieczny s tím, že fond chce také podat podnět Komoře auditorů na společnost, která dělala audity nemocnice.