Manažeři nemocnice ve Zlíně jsou podezřelí ze zkreslování údajů o hospodaření

Manažeři Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně jsou podezřelí ze zkreslování údajů o hospodaření největšího zdravotnického zařízení ve Zlínském kraji. Škoda se může vyšplhat do stovek milionů korun. Trestní oznámení, které rozpoutalo úterní policejní razii přímo na ředitelství nemocnice, podal Fond proti korupci.  Zřizovatel nemocnice, Zlínský kraj, pochybení odmítá.

Policejní detektivové prohledávali v úterý kanceláře vedení nemocnice víc než třináct hodin. Skončili hodinu před půlnocí. Policie potvrdila, že v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně zasahovala kvůli podezření z trestné činnosti související s hospodařením nemocnice.

„Policie zajišťovala důkazy při prověřování možného spáchání dvou trestných činů,“ konstatovala zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Konkrétně policie případ prověřuje pro údajné porušení povinnosti při správě cizího majetku a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. „U těchto trestných činů hrozí v případě prokázání viny a odsouzení až dvouletý trest odnětí svobody,“ řekla Monika Kozumplíková.

Konkrétní jména podezřelých policie zatím tají

Kdo je v okruhu podezřelých, to policie tají. Razii spustilo trestní oznámení Fondu proti korupci. Podle jeho analytiků nemocnice například účtovala péči, kterou neměla nasmlouvanou s pojišťovnami.

Trestní oznámení Fondu obsahovalo celou řadu dalších informací týkajících se veřejných zakázek, ve kterých neproběhla veřejná soutěž, ačkoliv to ukládala interní směrnice nebo zákon o veřejných zakázkách. Existuje navíc podezření, že v některých případech – dle autorů trestního oznámení – docházelo k podezřelému přidělování zakázek. 

Hospodaření nemocnice dlouhodobě kritizovala také krajská opozice. „Cílem bylo uzavřít smlouvu a nakoupit přístroj co nejdražší bez toho, aniž by Baťova nemocnice měla smlouvu se zdravotními pojišťovnami, a pak to vyrobilo obrovskou ztrátu,“ říká opoziční krajský zastupitel Petr Gazdík (STAN).

Kraj: Audit žádné podezřelé transakce neobjevil

Fond proti korupci na možné prohřešky v účetnictví nemocnice upozornil vedení Zlínského kraje, a když nereagovalo, předal všechna zjištění policii. Kraj se hájí zprávami auditora, který žádné podezřelé transakce za celou dobu neobjevil.

„Pravidelně třikrát ročně jsme dostali informaci, že tam není podezření na zkreslení jak jmění, tak hospodaření,“ vysvětluje krajský zdravotní rada Lubomír Nečas (SPO).

Nemocnice ve Zlíně dlouho patřila mezi nejzadluženější v zemi. Ještě v roce 2013 dlužila 800 milionů korun. Kraj ji ale opakovaně poskytl půjčky a dary a tím ztrátu výrazně snížil. Letos už měla nemocnice dokonce hospodařit se ziskem.