Policisté obsadili ředitelství krajské nemocnice ve Zlíně

Policie zasahuje v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Kriminalisté obsadili ředitelství instituce. Důvodem je údajně její hospodaření. Nemocnice by letos měla hospodařit se ziskem, přestože je nyní ve ztrátě. Zásah spustila zlínská hospodářská kriminálka.

Kriminalisté zasahují v 6. a 7. patře ředitelství, kde sídlí ředitel, ekonomický a právní sektor a a sektor akreditací. „V tuto chvíli nebudu z pokynu státní zástupkyně poskytovat bližší informace,“ uvedla mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Státní zastupitelství chce podrobnější informace uvolnit nejdříve ve středu.

Hospodaření nemocnice v posledních letech končilo kladně, přesto její fungování často kritizovali někteří opoziční krajští zastupitelé. Letos na konci srpna pak činila ztráta nemocnice asi 15 milionů korun, přesto vykázala taktéž kladné hospodaření.

Podle vedení kraje ztrátu způsobilo nedostatečné financování léků speciálních center. „Došlo k výraznému navýšení centrových léků, předpokládáme, že dojde k dohodě se zdravotními pojišťovnami, a tato ztráta za centrové léky bude vyrovnaná,“ uvedl hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).

Náklady na léky se podle něj zvýšily asi o 20 milionů korun. Podle hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) je problém plateb za centrové léky celorepublikový.

Zlínská nemocnice má patnáct specializovaných center, ve kterých se léčí ty nejtěžší případy z celého kraje. Rozšířilo se například onkologické centrum, jež získalo nové přístroje, magnetickou rezonanci, přístroj PET/CT a lineární urychlovač za asi 145 milionů korun, z 85 procent pokryly nákup evropské dotace.

Nemocnice byla dříve až 770 milionů korun v minusu

Loni nemocnice hospodařila se ziskem přes osm milionů korun. V roce 2013 však čtyři krajské nemocnice hospodařily s rekordní ztrátou 270 milionů korun, přičemž ztráta zlínské nemocnice činila v tom roce 190 milionů. Jak uvedl Nečas, lepší výsledky později způsobila příznivější úhradová vyhláška.

Podle Nečase se také postupně snižuje ztráta zlínské nemocnice z minulých let, která činila až kolem 770 milionů korun. Letos na konci srpna byla asi 206 milionů korun. Výrazně pomohlo také to, že zastupitelé letos snížili částečnou úhradu neuhrazené ztráty minulých let nemocnice snížením vkladu jediného akcionáře, tedy Zlínského kraje, o 500 milionů korun. Opozice tento krok kritizovala.

Zlínský kraj v posledních čtyřech letech vedla koalice ČSSD, komunistů a Strany práv občanů (SPO), v opozici byli lidovci, kteří nyní vyhráli krajské volby, ODS a TOP 09/STAN.