Ve Zlíně chtějí stavět nemocnici na zelené louce. Bude to prý levnější a rychlejší než rekonstrukce staré

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek představil zastupitelům studii rozvoje krajského zdravotnictví. Podle ní je varianta stavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích levnější než rekonstrukce stávajících pavilonů. Nemocnice by mohla vyrůst na zelené louce za šest let a stála by šest miliard korun. Šlo by tak o největší investici v historii kraje.

Nová nemocnice by měla stát v Malenovicích, mezi jádrem Zlína a Otrokovicemi. Výhodou lokality je dojezdová vzdálenost, návaznost na dálnici i vlak nebo možnost letecké záchranné služby.

„Už dnes víme, že Novou krajskou Baťovu nemocnici bychom stavěli s téměř osmi sty lůžky. Její dominantou bude centrální pavilon s centrálním příjmem, centrálním rozdělením pacientů a základním rozdělením na pohotovosti a operační sály,“ vyjmenoval hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Monoblok budou zřejmě tvořit tři propojené objekty, kde se nebudou potkávat akutní a podle plánu objednaní pacienti. Zastavěné území by mělo být asi 23 000 metrů čtverečních, počítá se s parkovištěm pro 1500 aut, komunikacemi, možností další výstavby, například mateřské školy či ubytování pro personál.

Poloha nové nemocnice ve Zlíně
Zdroj: ČT24

Nejdřív ale kraj musí nakoupit za zhruba dvě stě milionů korun pozemky. Těch je 49, s majiteli dvou třetin z nich už se kraj domluvil. O výkupu pozemků mají zastupitelé kraje hlasovat v listopadu.

Místo nemocnice bytový komplex

V současné Krajské nemocnici Tomáše Bati by po vybudování nové mělo zůstat oddělení LDN a rehabilitace. Zbytek areálu kraj plánuje prodat s jasným záměrem vybudovat na tomto území nové byty, včetně takzvaného chráněného bydlení a startovacích bytů pro mladé rodiny.

Z šesti miliard na výstavbu má dát kraj ze svého jednu miliardu. Dvě miliardy bude chtít po vládě a další si plánuje půjčit. „Tu další polovinu bychom zřejmě řešili v Evropské investiční bance a s normálním bankovním sektorem,“ řekl hejtman Čunek.

Rekonstrukce starého areálu zůstává v záloze

Původní nemocnice ve Zlíně stojí od roku 1927. Pro přípravný tým je její proměna variantou v záloze. Podle studie by to bylo dražší a delší – rekonstrukce by stála osm miliard a trvala by dvanáct let.

„Výhodou nové budovy bude nulový negativní dopad na fungování stávající nemocnice, protože by se stavělo úplně někde jinde a pak by se zdravotnický provoz elegantně přestěhoval ze starého areálu do nového,“ vysvětlil člen přípravného výboru Nové krajské Baťovy nemocnice Martin Šamaj. 

Záměr výstavby nové nemocnice mají zastupitelé Zlínského kraje schvalovat v únoru nebo březnu. Pokud nebudou souhlasit s výstavbou objektu v Malenovicích, kraj zvolí variantu rekonstrukce a stavby v současném areálu nemocnice. Příprava projektu stavby nové nemocnice by měla trvat dva roky, stavba samotná asi tři roky. Nová kompletní nemocnice se v Česku stavěla naposledy před třiceti lety v Ostravě.