Památník v Ploštině bude interaktivní. Připomene nacisty vypálenou osadu na Valašsku

Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín v pátek slavnostně zahájilo rekonstrukci památníku v Ploštině na Zlínsku, který je národní kulturní památkou a připomíná vypálení pasekářské osady. V areálu vznikne mimo jiné interaktivní expozice přibližující tragédii z konce druhé světové války i období před ní. Náklady činí zhruba 135 milionů korun. Z toho 108 milionů korun pokryje evropská dotace, zbytek uhradí Zlínský kraj.

Práce potrvají do poloviny roku 2022. „Na místě původního amfiteátru, který už jsme odbourali, by měla vzniknout oválná stavba zapuštěná do terénu, kde bude expozice. Připomene život před tragédií, připomene tragédii, umožní lidem projít duchovní očistou a rozjímáním a připomene i okolní obce, kterých se tragédie dotkla,“ uvedl ředitel muzea Pavel Hrubec.

Podle Tomáše Zichy (SNK obce Drnovice), starosty Drnovic, v jejímž katastrálním území se památník nachází, bude díky interaktivnosti expozice historie Ploštiny pro školáky přístupnější a lépe ji pochopí.

Kaple postavená po válce nese u vchodu jména obětí
Zdroj: Jan Rychetský/ČTK

Výrazné úpravy čekají i současnou budovu s číslem popisným 23. Stavbaři ji kompletně zrekonstruují, vznikne v ní expozice věnovaná dění na Ploštině po druhé světové válce. Zároveň by měla podle Hrubce sloužit jako místo pro pořádání krátkodobých výstav. Počítá se i s přístavbou stodoly, která kdysi na místě stávala. „Ve stodole bude edukační místnost, mohly by se v ní konat kulturní a společenské akce,“ popsal Hrubec.

Stavební práce zahrnují i zvelebení betonového památníku evokujícího plameny, který na Ploštině stojí od roku 1975 a vznikl podle návrhu architekta Šebestiána Zeliny. Počítá se se zpevněním ploch, terénními úpravami a instalací osvětlení. „Chceme stihnout co nejvíce prací do konce roku,“ řekl jednatel stavební společnosti Martin Navláčil. Stavbaři budou podle něj na hřebeni Vizovických vrchů zřejmě limitováni počasím, letošní práce tedy nejspíš ukončí v listopadu a pokračovat budou na jaře.

Nacisté se pomstili za pomoc partyzánům

Pasekářské osady roztroušené po Vizovických vrších se na přelomu let 1944 a 1945 staly útočištěm členů partyzánského hnutí. Nacisté v Ploštině 19. dubna 1945 zastřelili nebo zahnali do plamenů 24 lidí a zapálili deset z 12 domů. Byla to odveta za pomoc tamních lidí partyzánům.

Několik ploštinských domů bylo znovu postaveno roku 1947 a téhož roku byla vysvěcena nově postavená kaple, na jejíchž pilířích jsou desky se jmény umučených pasekářů. V roce 1975 v Ploštině vznikl Národní kulturní památník odboje a roku 1985 v jedné z nově postavených usedlostí byla otevřena expozice o boji proti fašismu a za osvobození v okrese Zlín.