Zemědělci na jihu Čech nemají místo pro letošní úrodu. Neprodali obilí do zahraničí

Události v regionech: Jihočeská sila plná loňské úrody (zdroj: ČT24)

Jihočeská sila jsou plná obilí. Zemědělcům se nedaří prodat loňskou úrodu do zahraničí. Situace je podobná i ve zbytku republiky. Většina pěstitelů se s ní setkává poprvé, každoročně se totiž vyvezou přes tři miliony tun obilnin. Přitom žně už začnou za několik týdnů a místo v silech budou potřebovat na novou sklizeň.

Ve skladech zůstává obilí, které už mělo být v zahraničí, jenže letos o něj není zájem. Česká republika je v produkci soběstačná, navíc každoročně vyveze 40 procent veškeré úrody. Tradiční zahraniční partneři ale dali přednost levnějšímu obilí z Ukrajiny.

„Dostávalo se do těch našich míst, odbytišť, a to je Německá republika a tam jsme jako Česká republika ztratili odbytové trhy a to byla příčina toho zůstatku,“ popsal předseda představenstva Spolku pro komodity a krmiva Zdeněk Kubiska.

„V rámci Evropské unie je celá řada členských států, které jsou významně postižení suchem. A tam se předpokládá výrazný propad produkce. To by mohlo pomoct ulevit tlaku na vnitřním trhu Evropské unie z hlediska nabídky a poptávky,“ míní ředitel Sekce ekologického zemědělství z ministerstva zemědělství Petr Jílek.

V silech po celém Česku ale stále zůstává zhruba 600 tisíc tun obilí a kukuřice. A to několik týdnů před žněmi. Pokud loňskou úrodu nestihnou zemědělci udat, budou mít problém uskladnit tu novou. 

„Museli bychom využít naše podlahové sklady, kde však nelze zajistit kvalitu skladování. Tam hrozí riziko poškození. Mohlo by dojít k tomu, že obilí nebude využitelné ani jako potravinářské, ani jako krmivářské,“ upozornil manažer podniku Zemědělské služby Dynín Jan Ženčuch.