Za údajné úniky z policejních databází půjde před soud osm lidí a dvě firmy

Státní zástupce podal obžalobu na osm lidí a dvě firmy v případu Tumorr, který se týká údajných úniků informací z policejních databází. České televizi to sdělil Radek Bartoš z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Mezi obviněnými jsou podle dřívějších informací současní i bývalí policisté, kteří měli za úplatu poskytovat informace podnikatelům. Obviněným hrozí v případě odsouzení až několikaletý pobyt za mřížemi. Případem se nyní bude zabývat Okresní soud v Ostravě.

„Ve věci byla v srpnu 2024 podána u Okresního soudu v Ostravě obžaloba na osm obviněných fyzických osob a na dvě obviněné právnické osoby,“ uvedl na dotaz ČT náměstek olomouckého vrchního žalobce Bartoš. Podání obžaloby ČT potvrdil i mluvčí Okresního soudu v Ostravě Dalibor Zecha. Jednání zatím nařízeno nebylo.

Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Mluvčí inspekce Ivana Nguyenová v tiskové zprávě předloni uvedla, že mezi obviněnými je i policejní důstojník, který později požádal o propuštění ze služebního poměru.

Lustrace pro známého

Podle GIBS měl důstojník ještě v činné službě, od roku 2017 až do zadržení v roce 2022, plnit požadavky svého známého, bývalého policisty, a lustrovat pro něj v neveřejných policejních informačních systémech lidi a společnosti a proti nim vedená trestní řízení. Bývalý policista, který poskytoval detektivní služby, pak podle inspekce mohl tyto informace využít pro své podnikání a poskytnout je svým klientům.

Z dřívějších informací serveru iROZHLAS.cz plyne, že s rozkrytím kauzy pomohl podnikatel Tomáš Horáček, který v případu kolem údajných manipulací s nemocničními zakázkami přijal půlroční trest vězení a pokutu.

Zkrácení daně i podplácení

Bartoš v lednu pro ČT upřesnil, že mezi osmi obviněnými jsou tři lidé, kteří v době páchání údajné trestné činnosti pracovali u policie. Další dva byli bývalí policisté. Obvinění si vyslechly také tři civilní osoby.

„Obviněným v této trestní věci jsou kladeny za vinu skutky posouzené jako trestné činy neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací, zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplácení,“ uvedl náměstek s odkazem na příslušné paragrafy zákona s tím, že někteří z obviněných se těchto trestných činů mohli dopustit ve formě účastenství.

Část kauzy Tumorr byla vyčleněna k samostatnému projednávání. V ní čelili obžalobě tři lidé, dva bývalí policisté a jeden civilista. Okresní soud v Českých Budějovicích dvěma z nich uložil peněžité tresty. Část rozhodnutí však následně zrušil odvolací soud a vrátil věc první instanci, která případ znovu projednává.