Padly první tresty v kauze Tumorr

Okresní soud v Českých Budějovicích rozdal peněžité tresty v části případu Tumorr, který se týká úniků informací z policejních databází. Dnes už bývalý policista má zaplatit padesát tisíc korun, další člověk pak čtyřicet tisíc. V případu si obvinění vyslechlo celkem jedenáct lidí a dvě firmy. Mezi obviněnými jsou současní i bývalí policisté, kteří podle vyšetřovatelů za úplatu poskytovali informace podnikatelům.

Před soudem zatím stanuli tři lidé, dva dnes už bývalí policisté a jeden civilista. Dva z nich soud uznal vinnými trestním příkazem a uložil jim pravomocně peněžité tresty, třetí trest od soudu nedostal.

„Jednání prvého obviněného bylo právně posouzeno jako přečin zneužití pravomoci úřední osoby (…) v souběhu s přečinem neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací,“ upřesnila pro ČT mluvčí soudu Markéta Bartizalová. „Jednání druhého obviněného pak bylo právně kvalifikováno jako účastenství ve formě návodu,“ dodala mluvčí soudu.

Soud však vyhověl obžalobě jen částečně. Některé ze skutků popsané v obžalobě podle něj nebyly trestnými činy. „Druhým rozhodnutím bylo usnesení, jímž bylo trestní stíhání dvou obviněných pro část žalovaného jednání zastaveno,“ vysvětlila Bartizalová.

Proti tomu podal státní zástupce stížnost a případem se tak bude zabývat ještě Krajský soud v Českých Budějovicích. Okresní soud ve věci rozhodoval na konci února, ČT verdikt získala až nyní, po doručení rozhodnutí účastníkům soudního řízení. 

O tom, jestli před soud půjde i zbylých osm obviněných a dvě firmy podle posledních informací zatím rozhoduje žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Mezi obviněnými je i důstojník

Podle serveru iROZHLAS.cz pomohl s rozkrytím kauzy podnikatel Tomáš Horáček. Ten je spojený s případem manipulací s nemocničními zakázkami. Za svou roli v tomto případu přijal už v minulosti půlroční trest vězení a peněžitý trest.

Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). V roce 2021 obvinila sedm osob, od té doby se počet stíhaných rozšířil. Část obviněných dle serveru iROZHLAS.cz nabízela informace o činnosti policie a své klienty před ní varovala.

GIBS v tiskové zprávě předloni uvedla, že mezi obviněnými je i policejní důstojník, který později požádal o propuštění ze služebního poměru. Podle inspekce měl, tehdy ještě v činné službě, od roku 2017 až do zadržení v roce 2022 plnit požadavky svého známého, bývalého policisty, a lustrovat pro něj v neveřejných policejních informačních systémech lidi a společnosti a proti nim vedená trestní řízení.

Bývalý policista, který poskytoval detektivní služby, pak podle GIBS mohl tyto informace využít pro své podnikání a poskytnout je svým klientům.