Kvůli rozsáhlým únikům informací z policejních databází navrhla GIBS obžalovat osm lidí a dvě firmy

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat dalších osm lidí a dvě firmy v případu Tumorr, který se týká údajných úniků informací z policejních databází. České televizi to sdělil Radek Bartoš z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Mezi obviněnými jsou současní i bývalí policisté, kteří měli za úplatu poskytovat informace podnikatelům. Celkem je už v kauze stíháno jedenáct lidí a dvě firmy. Dva policisty a další osobu už inspekce navrhla obžalovat v prosinci.

„Dozorový státní zástupce přezkoumává výsledky vyšetřování a zpracovává rozhodnutí na konci přípravného řízení,“ sdělil na dotaz ČT náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Bartoš. Státní zástupce tak nyní rozhodne, zda podá obžalobu a případ pošle před soud.

„Z osmi obviněných fyzických osob se jedná o tři současné či dřívější příslušníky Policie České republiky, kteří byli ve služebním poměru v době vytýkaného jednání, o dva bývalé příslušníky Policie České republiky, kteří však již nebyli ve služebním poměru v době vytýkaného jednání, a tři civilní osoby,“ upřesnil náměstek.

Obviněni jsou z neoprávněného přístupu k počítačovému systému, z krácení daně, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či podplácení a může jim v případě odsouzení hrozit až několikaletý pobyt za mřížemi.

Případ pomáhal rozplétat podnikatel

Vyšetřovatelé případ šetří už několik let. GIBS v roce 2021 obvinila sedm osob, od té doby se počet stíhaných rozšířil. Část obviněných podle serveru iRozhlas.cz nabízela informace o činnosti policie a své klienty před ní varovala.

K rozkrytí kauzy přispěl i podnikatel Tomáš Horáček. Ten je spojený s případem manipulací s nemocničními zakázkami. Za svou roli v tomto případu přijal už v minulosti půlroční trest vězení a peněžitý trest.

Lustrace policejních databází pro známého

GIBS v tiskové zprávě předloni uvedla, že mezi obviněnými je i policejní důstojník, který později požádal o propuštění ze služebního poměru.

Podle inspekce měl, tehdy ještě v činné službě, od roku 2017 až do zadržení v roce 2022, plnit požadavky svého známého, bývalého policisty, a lustrovat pro něj v neveřejných policejních informačních systémech lidi a společnosti a proti nim vedená trestní řízení. Bývalý policista, který poskytoval detektivní služby, pak podle GIBS mohl tyto informace využít pro své podnikání a poskytnout je svým klientům.

Rozdělená kauza

Celou kauzu Tumorr původně dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Loni v únoru ale část případu vyloučilo ze společného řízení a následně postoupilo Krajskému státnímu zastupitelství v Českých Budějovicích.

V této části kauzy inspekce v prosinci navrhla obžalovat dva policisty a jednu civilní osobu. Policisté jsou stíháni pro přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a zneužití pravomoci úřední osoby. Za to jim hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Civilista pak měl k trestnému činu navádět. V případu tak aktuálně čelí stíhání v obou větvích celkem jedenáct lidí a dvě firmy.