Část kauzy úniků z policejních databází míří k soudu. Padla obžaloba na dva policisty a civilistu

Státní zástupce obžaloval dva policisty a jednu civilní osobu v části případu Tumorr, který se týká údajných úniků informací z policejních databází. České televizi to sdělil Marcel Faktor z Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. O obžalobě dalších osmi lidí a dvou firem stíhaných v kauze rozhoduje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Část obviněných měla podle dřívějších informací za úplatu poskytovat informace podnikatelům.

„V pátek 2. února byla v této věci podána na obviněné obžaloba k Okresnímu soudu v Českých Budějovicích,“ sdělil ČT Faktor. Policisté jsou stíháni pro přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a zneužití pravomoci úřední osoby. Za to jim hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Obviněný civilista pak měl k trestnému činu navádět.

Podle serveru iROZHLAS.cz pomohl s rozkrytím kauzy podnikatel Tomáš Horáček. Ten je spojený s případem manipulací s nemocničními zakázkami. Za svou roli v tomto případu přijal už v minulosti půlroční trest vězení a pokutu.

Mezi obviněnými je i důstojník

Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. V roce 2021 obvinila sedm lidí, od té doby se počet stíhaných rozšířil. Část obviněných podle iRozhlasu nabízela informace o činnosti policie a své klienty před ní varovala.

GIBS v tiskové zprávě loni uvedla, že mezi obviněnými je i policejní důstojník, který později požádal o propuštění ze služebního poměru.

Podle inspekce měl, tehdy ještě v činné službě, od roku 2017 až do zadržení v roce 2022 plnit požadavky svého známého, bývalého policisty, a lustrovat pro něj v neveřejných policejních informačních systémech lidi a společnosti a proti nim vedená trestní řízení. Bývalý policista, který poskytoval detektivní služby, pak podle GIBS mohl tyto informace využít pro své podnikání a poskytnout je svým klientům.

Druhou část kauzy dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. V této větvi případu je stíháno osm lidí a dvě firmy. Jsou mezi nimi aktivní i bývalí policisté. Kromě neoprávněného přístupu k počítačovému systému je vyšetřovatelé viní mimo jiné ze zneužití pravomoci nebo přijetí úplatku. Podle posledních informací státní zástupce rozhoduje, zda podá obžalobu také na ně.