Ve Vrběticích se má vyrábět deset tisíc granátů měsíčně. Skladovat se tam nebudou

Studio ČT24: Ve Vrběticích se budou vyrábět granáty (zdroj: ČT24)

V areálu ve Vrběticích na Zlínsku by mělo vznikat pro českou armádu asi deset tisíc ručních granátů měsíčně. Výroba v objektu Vojenského technického ústavu (VTÚ) by mohla začít do konce letošního roku či do dvanácti měsíců od podpisu smlouvy, který se předpokládá v únoru. Informoval o tom ředitel úseku muničních systémů Vojenského technického ústavu výzbroje a munice (VTÚVM) Michal Frejlich.

Zakázku za až 413 milionů korun má získat společnost Colt CZ Defence Solutions, spolupracovat na ní budou VTÚ, firma CZ-SKD Solutions a Explosia.

Ministerstvo obrany chce doplnit zásoby ručních útočných granátů, které byly do výzbroje armády zavedeny na základě výběrového řízení z roku 2017. Dodávala je tehdy jako prostředník někdejší uherskobrodská Česká zbrojovka (Česká zbrojovka Group SE změnila s platností od loňského dubna název na Colt CZ Group SE) od německé společnosti Rheinmetall Waffe Munition. Výroba nyní bude přenesena do Česka na základě rámcové smlouvy s Colt CZ Defence Solutions, kterou plánuje obrana uzavřít.

„Granáty jsou určeny jednoznačně pouze pro Armádu ČR,“ zdůraznil jednatel Colt CZ Defence Solutions Petr Vávra. Uvedl také, že až věc schválí vláda, začnou se vyrábět stroje, na kterých se budou granáty kompletovat, což bude trvat osm až deset měsíců, poté se bude dělat ověřovací série. Některé přípravné fáze se podle Vávry již dělají, například v nedalekých Bojkovicích jde o výrobu forem na tělo granátu.

Do objektu ve vrbětickém areálu se budou dovážet komponenty, tělo granátu se tam bude plnit trhavinou, uzavře se, zkompletuje se hlava zapalovače s detonátorem. „Hotový granát je balený, ale je odděleně baleno tělo od hlavy, nemůže dojít k jakékoliv iniciaci,“ uvedl Vávra. Munice se v areálu nebude skladovat, granáty by se měly odvážet zhruba po měsíci. Celkově by se jich během pěti let mělo vyrobit asi půl milionu.

Bezpečnostní opatření

VTÚVM má v areálu tři objekty, vyrábí se v jednom z nich, ostatní jsou meziskladové prostory. Objekty jsou podle Frejlicha zabezpečeny podle zákona, plně oploceny dvoumetrovým plotem se dvěma řadami ostnatého drátu včetně kamerového perimetrického systému. Navíc jsou v objektu takzvaná seskoková čidla na stropech, pohybová čidla, kamerový systém uvnitř objektů či elektronické snímače v oknech nebo dveře, které zabezpečují proti vniknutí.

Nechybí vyvýšené hromosvody, aby v případě bouřky do objektu neuhodil blesk. Vnitřní prostory určené k výrobě jsou rozděleny tak, aby se v případě mimořádné události nepřenesla detonace do jiné místnosti, než se havárie stala.

Obnova za dvacet milionů

Po výbuchu muničních skladů v roce 2014 byly objekty VTÚ v areálu do roku 2020 zapečetěny, poté začala jejich obnova. O rok později byly rekolaudovány k účelu zpracování výbušnin a munice a v cyklech se tam od té doby opět vyrábí. Proti roku 2014 je tam však množství čisté trhaviny, která se může v objektu nacházet, ve výši jednoho procenta.

Obnova výrobního objektu stála dvacet milionů korun, předcházel jí hloubkový pyrotechnický průzkum a čištění lokality. Jednopodlažní budova má na délku šedesát metrů a šířku dvacet metrů. „Objekt je jeden z nejmodernějších v rámci ČR, je plně připraven a zkolaudován,“ uvedl Frejlich.

Státní podnik VTÚ má podle Frejlicha asi čtyři sta zaměstnanců ve třech odštěpných závodech, ve slavičínském je jich asi stovka, z toho dvacet na oddělení výroby a vývoje munice. Ve vrbětickém výrobním objektu pracuje třináct montážních dělníků, z toho dvě třetiny by měly vyrábět granáty. Podle Frejlicha jde o zkušené zaměstnance.

Jednání s hejtmanem i starosty

Starostové okolních obcí již dříve uvedli, že o výrobě granátů ve vrbětickém areálu, ve kterém v roce 2014 vybouchly muniční sklady, nevěděli. „Řekl bych, že minimálně bychom měli být předem informováni, co se tady připravuje,“ podotkl starosta obce Vlachovice-Vrbětice Zdeněk Hověžák (STAN).

Starostové zmiňovali také to, že v minulosti po výbuších v areálu slýchali opakovaně z úst nejvyšších představitelů státu, že munice se tam už nevrátí.

Frejlich ve středu uvedl, že se starosty již mluvil. Chystá se také jednání s hejtmanem Zlínského kraje a starostové se budou moci do výrobního objektu podívat. „Máme v plánu je co půl roku informovat, aby byli ubezpečeni, že se zde neděje nic nad rámec toho, co nám bylo schváleno,“ uvedl Frejlich. Obce podle něj věděly o plánu a záměru VTÚ rekolaudovat objekty a o tom, k čemu budou určeny. Pravděpodobně podle něj nevěděly o zahájení výroby.

Krizové scénáře

Podle Frejlicha je situace zcela jiná než před lety, zpracován je krizový plán a hasiči vědí, kde se v areálu objekty nacházejí, jaké k nim vedou cesty, jaká je výroba a počty zaměstnanců. Vznikl hasební a zásahový plán areálu, který je uložen na oddělení krizového řízení kraje. „Veškeré plány jsou uloženy na krizovém řízení kraje, včetně vlastního zásahového plánu, jehož nácvik jsme prováděli v roce 2021. A v letošním roce máme v plánu velké námětové cvičení pro eliminaci případné mimořádné události,“ řekl Frejlich.

Pokud by ve výrobním objektu nastala mimořádná událost, dosah by byl asi 170 metrů. Budova se nachází uvnitř areálu, podle Frejlicha se tak nemůže stát, že by byly ohroženy okolní obce.

Zástavba je vzdálená 1200 metrů vzdušnou čarou, všechny objekty jsou za kopcem. Areál spravuje státní podnik Vojenské lesy a statky, žádná soukromá firma v něm není, kromě VTÚ tam nikdo jiný munici nezpracovává.

V muničním areálu Vrbětice explodovaly v roce 2014 dva sklady. Při prvním výbuchu v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý výbuch následoval v prosinci téhož roku. V dubnu 2021 oznámili tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že za exploze byli zodpovědní příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU.