Výbuchy v muničním skladu den po dni

Vrbětice - Areál muničního skladu ve Vrběticích hlídají vojáci a pyrotechnici pokračují s čištěním cest. První výbuch se na místě ozval už na podzim, připomeňme si vývoj situace den po dni:

16. října  - První z výbuchů a následný požár zničil sklad, v němž byla pěchotní i dělostřelecká munice. Policie uzavřela prostor, pohřešovali se dva lidé z firmy Imex Group, která měla sklad pronajatý.

17. října - Další výbuchy, které pokračovaly i v několika následujících týdnech. Pyrotechnici začali s likvidací nalezené munice.

23. - 24. října - Evakuace obyvatel z okolí skladu.

30. října - Obec Vlachovice navštívili ministři vnitra a obrany Milan Chovanec (ČSSD) a Martin Stropnický (ANO). Chovanec řekl, že vyzve nájemce skladů, aby začali s vyklízením objektů s municí.

3. listopadu - Vláda rozhodla, že na místo výbuchu dorazí stovka vojáků, jejichž úkolem bude neprodyšné uzavření areálu.

21. listopadu - Pyrotechnici našli ostatky lidských těl. Testy DNA potvrdily že jde o oba pohřešované muže.

30. listopadu - Pyrotechnici po více než týdnu dokončili čištění části areálu, oznámili, že může tak začít plánovaný odvoz munice do znovuotevřeného skladu v Květné.

3. prosince - V areálu muničních skladů ve Vrběticích ráno vybuchl další objekt s municí. Kvůli novým explozím byly evakuovány obce Lipová a Haluzice celkem asi s 400 obyvateli i areál bývalých Vlárských strojíren.

Podívejte se na letecké záběry z místa po výbuchu: 

4. prosince - Ředitel policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček uvedl, že exploze obou skladů jsou vyšetřovány jako úmyslný trestný čin. Říjnovou explozi přitom policie zpočátku vyšetřovala jako obecné ohrožení z nedbalosti.

5. prosince - Lidé evakuovaní z obcí Haluzice a Lipová se mohli po jedné hodině odpoledne vrátit domů. Večer je ale policisté začali znovu evakuovat. Policie uvedla, že v areálu je jedna z budov poškozená. Oznámila, že v sobotu budou evakuovány ještě obce Vlachovice a Vrbětice, bývalá zbrojovka Vlárské strojírny a vlaková stanice Bohuslavice nad Vláří.

6. prosince – Pyrotechnici vyprostili dělostřelecký granát, který byl zaklíněný ve střeše skladu plného munice. Obce z okolí Vrbětického skladu muselo kvůli riskantní akci opustit na 1800 obyvatel. Odpoledne v regionu jednalo předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Premiér slíbil, že vláda na místo pošle víc vojáků.

7. prosince – Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se opřel do firmy Imex Group, kterou označil za kontroverzní. Podobným problémům jako ve Vrběticích podle něj čelila v Bulharsku. Právní zástupce firmy se proti výrokům ministra ohradil. Odpoledne skončila evakuace všech obcí v okolí areálu.

8. prosince – Vláda schválila vyslání dalších vojáků na ostrahu skladu ve Vrběticích, celkem jich má na místo i s mobilním velitelstvím vyrazit kolem pětistovky.

9. prosince – Vedoucí týmu policejních pyrotechniků Jiří Lačňák uvedl, že je vysoce nepravděpodobné, že vrbětické sklady vybuchly samy od sebe. „Pokud je vše ve stavu, jak má být, tak samovolný výbuch nehrozí,“ řekl.

Šéf pyrotechniků: Byla to nejtěžší akce v mé kariéře (zdroj: ČT24)

11. prosince – Do Vrbětic a Haluzic začaly najíždět vojenské posily. Vojáci chystají zázemí pro další příslušníky armády, kteří mají posílit ostrahu bezpečnostního perimetru kolem skladů.

12. prosince – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na mimořádné schůzi sněmovny prohlásil, že události ve Vrběticích budou mít zásadní dopad na příslušnou legislativu. Změnit by se měly předpisy pro nakládání s municí a zvýší se i kontrola. Z muničního areálu se mezitím ozvalo několik menších samovolných detonací.

15. prosince – Ostrahu okolí muničních skladů přebírá armáda, na místo přijely na dvě stovky mužů i vojenská technika včetně panduru a dronu. Posílení přítomnosti armády schválila vláda, místo původní stovky vojáků jich je nově k dispozici pětkrát tolik.

16. prosince – Ředitel slavičínské pobočky Vojenského technického ústavu (VTÚ) Zbyněk Eiselt po kritice ze strany ministra obrany Martina Stropnického (ANO) i starostů obcí v okolí muničních skladů ve Vrběticích rezignoval. Právě slavičínský závod pronajal vrbětický areál. Rezignaci k 31. prosinci dnes oznámil také ředitel celého VTÚ Václav Irovský.

22. prosince – Po uplynutí bezpečností lhůty bez samovolných výbuchů začínají v areálu znovu pracovat pyrotechnici.

25. prosince – Vojáky ve Vrběticích přijel navštívit náčelník generálního štábu Petr Pavel. Současně zopakoval, že se mu nasazení armády u muničních skladů nelíbí, většina z několika stovek vojáků by podle něj měla odjet hned, jak bude znám obsah skladů.

Generál Petr Pavel
Zdroj: ČT24

29. prosince – Munici ve Vrběticích zasypal sníh. Pyrotechnici přesto pokračují v práci. Soustředí se na cesty v areálu, aby byly bezpečně sjízdné. Sníh zatím práce jen zpomalil, pokud ho napadne víc, museli by pyrotechnici čištění areálu přerušit.

Vydáno pod