Starostové si stěžují, že s nimi plán na výrobu granátů ve Vrběticích nikdo neřešil. Bojí se dalších výbuchů

Ve Vrběticích se mají vyrábět ruční granáty (zdroj: ČT24)

Starostové v okolí muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku nesouhlasí se záměrem vyrábět v tomto místě ruční granáty. Společnost Colt CZ Defence Solutions by měla do roku 2027 dodat české armádě munici vyrobenou mimo jiné tady za až 413 milionů korun. Starostové tvrdí, že po výbuších v muničních skladech v roce 2014 byli ujišťováni, že výbušniny se do tohoto regionu už nikdy nevrátí. Současné plány s vedením obcí údajně nikdo nekomunikoval. Výroba granátů by tam měla začít ve druhém čtvrtletí letošního roku. Řekl to obchodní a marketingový ředitel státního podniku Vojenský technický ústav (VTÚ) Petr Kovář.

Starostové tvrdí, že nemají žádné informace o tom, kdy má výroba granátů v areálu začít. Neví se ani to, jaký dopad to bude mít na život místních obyvatel. 

Podle redaktora ČT Josefa Kvasničky si místní lidé dobře vzpomínají na to, jak tehdejší vláda slibovala, že se munice do areálu už nevrátí. „Tu kapitolu, která začala velmi intenzivně v roce 2014 těmi explozemi, si už pomalu ukládali do svých pamětí. Chtěli i po tom odškodnění, které proběhlo loni, zkusit na všechno zapomenout,“ řekl. 

Starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN) potvrdil, že zatím neví víc než to, co zaznělo v médiích. „Už dávno po těch nešťastných událostech jsme si slibovali, že budeme pravidelně informováni. Předpokládal bych, že o takové závažné věci (výrobě granátů) budeme informováni maximálně,“ dodal. 

Starosta uvedl, že už má domluvenou schůzku na ministerstvu obrany. „Dostali jsme příslib, že se určitě potkáme a budou nás informovat,“ řekl Hověžák.

Kdo se účastnil rekolaudačního řízení?

Kvasnička připomněl informace o tom, že se nedávno uskutečnilo rekolaudační řízení některých objektů v areálu, kterého se měly účastnit i obce a Zlínský kraj. Starosta ale řekl, že kraj ani obce účastníky řízení nebyly. „Dostali jsme zprávu, že rekolaudace proběhne, ale my jsme se mohli pouze vyjadřovat k bezpečnostnímu programu,“ uvedl. 

Petr Kovář, obchodní a marketingový ředitel Vojenského technického ústavu, který areál ve Vrběticích spravuje, také uvedl, že podle informací, které má k dispozici, byl minimálně Zlínský kraj účastníkem rekolaudačního řízení. Proč ale v takovém případě obce neinformoval, není jasné.

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) v prohlášení uvedl, že on ani krajská rada doposud nebyli oficiální cestou informováni o zahájení výroby granátů v areálu ve Vlachovicích-Vrběticích. „Vzhledem k příslibu tehdejších vládních činitelů, že v tomto areálu výroba ani skladování munice a výbušných systémů nebude obnovena, budu oficiálním dopisem kontaktovat ministryni obrany Janu Černochovou a žádat o bližší informace. Ze strany Ministerstva obrany ČR budu požadovat garanci, že obyvatelé Zlínského kraje jsou v bezpečí a jakákoliv výroba v této lokalitě bude podléhat přísné kontrole, splňovat veškeré předpisy a mít nutná oprávnění,“ uvedl Holiš.

Událost z roku 2014 měla podle něj zásadní dopad na chod dotčených obcí a místní obyvatele. „Proto bych velmi ocenil, kdyby Ministerstvo obrany ČR ctilo dohodu, byť uzavřenou našimi předchůdci, a o dalších aktivitách v areálu místní samosprávu informovalo,“ poznamenal hejtman. Potvrdil, že objekty v areálu byly zkolaudovány pro muniční výrobu v roce 2021. „Došlo u nich ke snížení kategorizace zajišťující nižší stupeň nebezpečí. Účastníkem tohoto kolaudačního řízení byl tehdy Zlínský kraj. V jeho kompetenci ovšem není povolení výroby. Areál je ve vlastnictví státu,“ vysvětlil.

Granáty by se ve Vrběticích měly vyrábět, ne skladovat

Zpracován byl už kolaudační souhlas pro výrobu munice. Kovář řekl, že je nutné nejdříve obdržet velké množství stanovisek dotčených orgánů, které posuzují provozuschopnost a bezpečnost takových objektů. „Byly by to jedny z nejbezpečnějších budov, které jsou určeny k práci s výbušninami,“ sdělil.

V areálu ve Vrběticích by se měla munice sice vyrábět, ale skladovat už ne. „Budou od subdodavatele navezeny komponenty, které budou následně zpracovány, a po výstupní kontrole budou opět odvezeny zákazníkovi,“ sdělil Kovář. Samotné komponenty podle něj nebezpečné nejsou. Výroba granátů by měla ve Vrběticích začít ve druhém čtvrtletí tohoto roku. 

Pozemky byly znehodnoceny, cena nemovitostí klesla

Výroba munice má v regionu dlouhou tradici. Pro některé obyvatele z okolí je však nepředstavitelné, aby se do vrbětického areálu munice vrátila. Starosta Vlachovic chce udělat vše pro to, aby prostředí bylo bezpečné. „Nikdy nebudu upřednostňovat jakýkoliv ekonomický efekt před ohrožením obyvatel,“ uvedl starosta Hovězák. Věc je podle něj citlivá také s ohledem na rusko-ukrajinskou válku. Do explozí ve vrbětickém areálu byly podle tajných služeb zapojeni ruští agenti.

Jeden sklad ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group, v době explozí areál spravoval VTÚ. Kvůli explozím a zásahu složek integrovaného záchranného systému nemohli majitelé hospodařit na stovkách hektarů pozemků. Byly znehodnoceny, událost snížila cenu nemovitostí, měla i dopad na kvalitu života obyvatel.

O odškodnění do loňského léta požádalo přes devět tisíc lidí, většina z nich uspěla. Kromě obyvatel dostalo náhradu škody za omezení po výbuchu i pět obcí v okolí skladů a Zlínský kraj.