Poslanci schválili odškodné pro lidi, kterých se dotkla omezení po explozích ve Vrběticích

Události: Obyvatelé obcí z okolí vrbětického areálu dostanou nejspíš odškodné (zdroj: ČT24)

Obyvatelé obcí z okolí vrbětického muničního areálu dostanou nejspíše odškodné za to, co prožili po explozích v roce 2014. Zrychleně a jednomyslně to schválila Poslanecká sněmovna. Nenarazí-li předpis v Senátu, celkem pošle stát do regionu 700 milionů korun, které si rozdělí kraj, obce a obyvatelé.

Hlasování o odškodnění za Vrbětice skončilo velmi jednoznačně. Bez problémů prošel návrh na zkrácené projednání zákona již v první čtení, potom pro něj zvedlo ruce 113 ze 123 přítomných poslanců a nikdo nebyl proti.

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) vystoupil jako zástupce předkladatelů a návrh označil za „ojedinělý, ale řeší ojedinělou situaci“. Domnívá se, že speciální zákon je jediná vhodná možnost, jak lidi a také samosprávu po explozích podpořit. Postup podle zákona o státní pomoci, kdy by stát poskytl pomoc na obnovu zničeného majetku, by byl možný pouze v případě, že by byl vyhlášen stav nebezpečí, dodal. To se ale nestalo. Postup podle obvyklých norem by podle Vondráčka byl složitý.

Peníze by se podle poslaneckého návrhu měly rozdělit mezi Zlínský kraj, obce Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a Slavičín a jejich obyvatele. Pro ně zbude celkem 291 milionů. Návrh podpořila vláda a podporu mu vyjádřil také prezident Miloš Zeman.

V rozpravě hovořili zástupci SPD o potřebě příčiny výbuchů vyšetřit. „Když (…) řekneme A, tedy že stát zaplatí, bylo by dobré říct i B, a to, že stát jsme my všichni včetně občanů postižené oblasti. Je potřeba vyšetřit, kdo je skutečným viníkem této události a žádat po něm odpovědnost,“ řekl předseda hnutí Tomio Okamura.

Vondráček potom vyzval diskutující, aby se drželi tématu a také aby se nyní nevraceli k minulosti. „Diskutujeme o odškodnění, aby se co nejdříve obnovil komunitní život, aby tam žili kvalitně, jako žili dřív,“ uvedl.

Reagoval nejen na Okamuru, ale i na poslankyni ODS Janu Černochovou, která se při využití přednostního práva obrátila na premiéra Andreje Babiše (ANO) s dotazem, jak bude vláda řešit situaci, kdy řediteli Bezpečnostní informační služby Michalu Koudelkovi brzy skončí mandát a není jasné, kdo ho nahradí. Babiš na plénu neodpověděl, novinářům poté řekl, že se věcí bude zabývat v následujícím týdnu.

První sklad ve Vrběticích vybuchl v polovině října 2014, zahynuli tehdy dva lidé. Druhý explodoval v prosinci 2014. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, což před nedávnem vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem.