Sněmovna schválila dodatečné zvýšení penzí. Za každé dítě bude ještě příspěvek od roku 2023

Události: Sněmovna schválila zvýšení penzí (zdroj: ČT24)

Všichni důchodci dostanou od příštího roku každý měsíc v průměru 758 korun navíc. Poslanci schválili návrh, aby penze vzrostly o 300 korun nad zákonnou valorizaci. Navíc prošlo takzvané výchovné, takže kdo vychovával děti, dostane od roku 2023 k důchodu navíc 500 korun za každé. Sněmovna také schválila zvýšení příspěvků na péči.

Podle zákonných pravidel měly vzrůst penze od ledna v průměru o 458 korun. Nakonec to bude podle vládního návrhu o 300 korun více, ale dále si polepší pouze ti, kdo měli část života nižší příjem, protože vychovávali děti. S většinou z dvou desítek pozměňovacích návrhů se sněmovna vypořádala tím, že schválili předčasný odchod záchranářů do penze bez sankce a také takzvané výchovné. Šlo o návrhy vládních ANO a ČSSD. Ze schváleného návrhu procedury vyplývalo, že schválením pozmeňovacího návrhu o výchovném se ostatní považují za neschválené.

Pro vládní návrh hlasovali poslanci obou vládních partají, z opozice KSČM, SPD, jedna nezařazená poslankyně a po schválení výchovného i poslanci KDU-ČSL. Zbylé strany – tedy ODS, Piráti, TOP 09 a STAN – byly proti.

Na úvod schůze – poté, co předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) přečetl dlouhou řadu omluvenek – vystoupila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), aby znovu stručně představila vládní návrh na zvýšení důchodů.

„Na důchodech šetřit nemůžeme. Je to jasný signál o tom, zda si lidé, kteří dělají všechno správně, podporu státu zaslouží,“ řekla. Argumentovala i pro pozměňovací návrhy své strany,  kromě takzvaného výchovného šlo také o dřívější odchod do penze pro pracovníky z náročných profesí.

S velmi kritickým projevem však vystoupil Jan Jakob (TOP 09), podle kterého si stát nemůže další navyšování důchodů dovolit. „Vám nejde o seniory, vám jde pouze o jejich hlasy. (…) Naši zemi vedete do ekonomické katastrofy,“ řekl na adresu členů vlády. Podobně kritizovala vládní návrh ODS.

Komunistický poslanec Jiří Valenta se ve svém vystoupení vrátil k návrhu předsedy lidovců Mariana Jurečky, který chce krátit důchody exponentům komunistického režimu. Hovořil o údajné „segregaci společnosti“, kromě nynějšího návrhu kritizoval i lustrace.

Schválení vyšších penzí pro seniory i příspěvků za vychované děti ale citelně dopadne na rozpočet. Jen příští rok plánuje ministerstvo financí vydat na důchody téměř o třicet miliard víc než letos. Plánovaná pětistovka za dítě pak v součtu vyjde na dalších dvacet miliard.

Průměrný důchod je teď 15 350 korun. Každý měsíc mírně roste. Od ledna vzroste podle výpočtu ČT na zhruba 16 200 korun. 

Postižení dostanou stejné příspěvky na péči v zařízeních i doma

Ve zrychleném režimu sněmovna schválila návrh poslanců ANO, ČSSD, SPD, KSČM a KDU-ČSL, který zvyšuje části příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením využívající pobytové sociální služby. Částky by měli stejné, jaké mají postižení žijící doma. Sněmovna novelu schválila hlasy 111 ze 123 přítomných poslanců.

Změna se týká postižených lidí ve dvou nejvyšších stupních závislosti na pomoci druhých. U nich závisí výše příspěvku – na rozdíl od obyvatel s lehčími postiženími – na tom, zda žijí v zařízeních sociálních služeb, nebo doma. Cílem návrhu je podle předkladatelů odstranění prvků diskriminace.

Nově by lidé mladší 18 let ve třetím stupni závislosti, kteří využívají pobytová zařízení, měli dostávat 13 900 korun měsíčně, ve čtvrtém stupni 19 200 korun měsíčně. Oproti současnosti by příspěvky vzrostly o čtyři, respektive šest tisíc. O stejné částky by se zvýšily i příspěvky na péči dospělým postiženým ve třetím a čtvrtém stupni v sociálních zařízeních, a to na 12 800 korun a 19 200 korun měsíčně.

Ještě jednoznačnějším způsobem poslanci schválili 700milionové odškodnění za omezení po výbuchu dvou muničních skladů ve Vrběticích. I odškodnění za Vrbětice prošlo zrychleně v prvním čtení. Peníze by se měly rozdělit mezi Zlínský kraj, Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipovou, Vlachovice a Slavičín a jeho obyvatele.

Na programu pátečního jednání byly také dvě předlohy upravující lobbování. Hlavním nástrojem pro zprůhlednění těchto aktivit má být zavedení registru lobbistů i lobbovaných. Poslanci se k nim ale dostali až v půl druhé s tím, že ve dvě páteční jednání končí. Návrh Pirátů na prodloužení schůze vetovaly kluby ODS a TOP 09. Na hlasování tedy nedošlo.

Poslanci se ovšem sejdou k mimořádné schůzi i v první srpnový pátek. Dohodlo se na tom grémium sněmovny. Na programu bude růst odměn pěstounů a příspěvků na dítě pro klokánky.