Lidé z okolí Vrbětic stále čekají na odškodnění od státu. Na své pozemky léta nemohli ani vkročit

Události: Vrbětice stále čekají na odškodnění (zdroj: ČT24)

Lidé z okolí Vrbětic, kde v roce 2014 došlo ke dvěma výbuchům ve skladech s municí, stále čekají na odškodnění. Na své pozemky nemohli až šest a půl roku vstoupit a ani na nich hospodařit. Jediné peníze, které zatím stát poškozeným lidem vyplatil, byly za opakované evakuace obyvatel přilehlých obcí, jednalo se o 3100 korun na osobu.

Na své pozemky nesměl vstoupit například Dalibor Olšák. V lese o rozloze 120 hektarů nechal dřevo, jehož odvoz zastavily právě vrbětické výbuchy. Dřevo je znehodnocené střepinami a les, o který se kvůli zákazu vstupu dlouho nepečovalo, zničil kůrovec.  

Pětinu svého pozemku má právě ve vrbětickém areálu, se státem vyjednává prodej nebo směnu, zatím ale bez dohody. Většina lesa uvnitř areálu byla policií prohlášena za zakázané území. V tomto případě stát o odškodnění zatím nechtěl ani slyšet. „Odpověď nám přišla záporná, že se máme obrátit na původce havárie,“ řekl Olšák. 

Škoda však vznikla i obcím, například Slavičín ji vyčíslil na jeden milion korun, jde o zničené lesní cesty a místní komunikace. Nepoškodily je samotné exploze, ale těžká vojenská technika. Po těchto komunikacích se totiž vojáci dostávali k areálu, který střežili. 

Nedostatečné odškodnění

Slavičín měl bezmála sedm let hermeticky uzavřeno třicet hektarů lesa, přišel tak o peníze za prodej dřeva. Podle znaleckého posudku se jednalo až o jeden a půl milionu korun. „Pokud se mám o ten majetek starat jako o svůj, tak budu činit všechny kroky, abych se toho práva domohl,“ uvedl starosta Tomáš Chmela (Probudíme Slavičín).  

Stát zatím vyplatil odškodné jenom lidem, kteří kvůli nebezpečí museli opakovaně opustit své domovy. Obyvatelé zasažených vesnic dostali za pět dnů evakuace 3100 korun. Obce nyní tvrdí, že vzhledem k ohrožení a škodám bylo odškodnění nedostatečné.   

Zemřeli dva lidé

První výbuch ve Vrběticích zaznamenaly kamery vzdálené až 25 kilometrů. Explozi výrazně pocítili i obyvatelé okolních obcí – Vlachovic, Lipové nebo Haluzic. První preventivní evakuace začala 23. října, tedy týden po prvním výbuchu. Pyrotechnici totiž potřebovali prozkoumat konkrétní části areálu. 

Druhá exploze nastala o měsíc a půl později, tentokrát v jiném skladišti. Obyvatelé okolních obcí museli být evakuováni podruhé. Slabé výbuchy se z areálu ozývaly až do poloviny prosince, až poté se na místo mohli vrátit pyrotechnici. 

Při říjnové explozi zahynuli v areálu dva specialisté na zbraně – Vratislav Havránek a Luděk Petřík. Oba pracovali ve firmě Imex Group, které sklady patřily. Oba muži pocházeli z Moravskoslezského kraje. 

Armáda areál využívala do roku 2006

V areálu, který má na délku až deset kilometrů, se nachází více než padesát objektů. Léta je střežila Armáda ČR, ta například v roce 2001 likvidovala v areálu protipěchotní miny, které se už dál nesměly vyrábět ani skladovat. 

Armáda přestala areál využívat v roce 2006, poté přešel pod Vojenský technický ústav, který sklady pronajal soukromým firmám. V letech 2009 až 2011 ústav podepsal nájemní smlouvy se čtyřmi firmami s licencí pro nakládání se zbraněmi a municí. Společnosti měly v roce 2014 v areálu až sedm tisíc tun materiálu. Výbuchy postihly dva sklady, které patřily firmě Imex Group.

Po explozích v říjnu a prosinci 2014 museli pyrotechnici nejdřív vyčistit prostor pro bezpečný převoz munice. Samy soukromé firmy naložily a odvezly až 280 kamionů, dalších 267 nákladních aut zamířilo do znovuobnoveného armádního skladu v Květné na Svitavsku.

„Munice, která se do Květné vozila, byla kontrolována. Každá bedna byla vyfocena, aby byl důkaz i obrazový. Zpětně se ukazuje, vzhledem k tomu, co teď vyplouvá na povrch, že to bylo dobré rozhodnutí,“ uvedl starosta Květné Petr Škvařil (ČSSD). 

Do konce roku 2015 stál zásah ve Vrběticích armádu, policii a hasiče skoro 350 milionů korun. Prostor je nyní oplocen, opatřen čidly a také ostrahou. Samotné práce na odstraňování nevybuchlé munice probíhaly až do září 2020.