V Havlíčkově Brodě se srazil nákladní vlak s lokomotivou. Nikdo se nezranil

V železniční stanici Havlíčkův Brod se ve středu střetl nákladní vlak s lokomotivou. Vlaky nevykolejily, nikdo se nezranil. Nehoda ale zhruba na osm hodin přerušila nebo omezila provoz v úsecích Havlíčkův Brod – Šlapanov a Havlíčkův Brod – Pohled. Provoz na Brno byl částečně obnoven hodinu po poledni. Veškerý provoz byl obnoven před 17:00. Odhad celkové škody je 2,3 milionu korun.

Nehoda se stala asi v 8:40. Podle odpoledního upřesnění Drážní inspekce, která ji vyšetřuje, projel posunový díl návěst Posun zakázán. Vznikla na něm škoda za 800 000 korun a dalších 1,5 milionu na nákladním vlaku.

Strojvedoucí nebyli pod vlivem alkoholu. Ukázaly to dechové zkoušky, řekla policejní mluvčí Stanislava Miláčková.

Na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou, kde byl provoz po Šlapanov omezen, denně jezdí asi 16 většinou osobních vlaků oběma směry. Trať na Žďár nad Sázavou, kde byl omezený úsek z Havlíčkova Brodu po obec Pohled, je vytíženější. Denně po ní projede asi 22 spojů oběma směry, polovina z nich jsou rychlíky.

Před týdnem ujel vlak bez strojvedoucího šest kilometrů

Drážní inspekce na Vysočině vyšetřuje i úterní kolizi na jihlavském hlavním nádraží, při které se lehce zranili dva cestující. Do stojícího osobního vlaku tam narazila posunovaná lokomotiva s dvěma vagony.

Zabývá se také případem jízdy vlaku bez strojvedoucího ve Velkém Meziříčí na Žďársku z 19. února. Ve vlaku tou dobou bylo 11 cestujících, nikomu se nic nestalo. „Na závěry je ještě brzy, věc se stále vyšetřuje,“ řekl ve středu mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Už dříve uvedl, že vlak měl technické problémy, kvůli nimž strojvedoucí vyšel z vlaku, aby se je pokusil opravit. Následně se vlak samovolně rozjel. Zastavil sám po několikakilometrové jízdě.