Požár po výbuchu v Lovosicích hasiči zkrotili. Na místo mohou vyšetřovatelé

Události ČT: Na místo výbuchu v Lovosicích zamířili vyšetřovatelé (zdroj: ČT24)

Na místo výbuchu v areálu výrobce biopaliv Preol v Lovosicích na Litoměřicku ve středu zamířili vyšetřovatelé policie a hasičů. Budou zjišťovat příčiny události, při které se zranili čtyři lidé. Z preventivních důvodů zůstává na místě jedna jednotka hasičů. Policisté událost vyšetřují jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti a prověřují, zda nebyly porušeny bezpečnostní předpisy.

Výbuch ve výrobně biopaliv nastal v pondělí pozdě večer. Škody provozovatel odhadl předběžně na 200 milionů korun. „Další škody jsou na zařízení, tam očekáváme podstatně vyšší částky. Posledním typem škody je ztráta z přerušení výroby a to budeme schopni odhadnout, až zjistíme odhad škod uvnitř,“ uvedl generální ředitel firmy Preol Milan Kuncíř. 

Dovnitř se ale zástupci firmy dostanou nejdříve ve čtvrtek. Místo ještě ve středu monitorují a kontrolují závodní hasiči ze sousední Lovochemie. „Necháváme je tam pro jistotu,“ uvedl mluvčí hasičů Milan Rudolf. 

Tým vyšetřovatelů složený z hasičů a policistů se měl dopoledne seznámit s dokumentací a vydat se na místo, kde zahájí průzkum technologie. Veškeré informace z průběhu vyšetřování bude podávat policie, která tým vede. Podle předběžných informací mohla být na vině závada na separátoru řepky. Explodoval vysoce hořlavý hexan používaný při lisování řepky, linka byla v době havárie odstavená.

Do Lovosic přijeli hasiči zkušení v průmyslových požárech

Hasiči na místo povolali specialisty z Technického ústavu požární ochrany z Prahy. „Ti s průmyslovou technikou umí pracovat a umí odhalovat selhání technologických strojních celků,“ uvedl Rudolf. Hasiče tak v týmu zastupují tito specialisté, krajští vyšetřovatelé a hasiči z Litoměřic. Velení mají vyšetřovatelé policie. „Jakmile to situace dovolí, budeme na místě provádět další úkony, například ohledání místa exploze a šetření ke zjištění příčin výbuchu,“ řekl mluvčí krajských hasičů Dan Vítek.

Při výbuchu utrpěl jeden člověk velmi vážná zranění, další dva lidé středně těžká a čtvrtý muž byl do nemocnice převezen s kardiovaskulárními potížemi. Všichni zranění jsou mimo ohrožení života. Uzavřena byla kvůli události několik hodin hlavní silnice I/15 a vlaky nejezdily po nedaleké trati z Loun do České Lípy, kde byl provoz obnoven v úterý odpoledne.

Preol je zpracovatelem řepkového oleje, největším výrobcem biopaliv v Česku a zabývá se také výrobou řepkového oleje pro potravinářství. Patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO).