Výbuch v chemičce Preol zranil tři hasiče. Odhad škody je 200 milionů

Exploze v areálu lovosické chemičky Preol zranila v pondělí před půlnocí tři podnikové hasiče, kteří zasahovali u požáru. Jednoho z nich musel s těžkým zraněním transportovat do nemocnice vrtulník. Zásah hasiči stále neukončili, na místo ale dohlíží už pouze podniková jednotka. Provozovatel předběžně odhadl škodu na 200 milionů korun. Policie prověřuje, zda nedošlo k trestnému činu nebo porušení bezpečnostních předpisů.

„Tři lidé byli zraněni, jeden utrpěl velmi vážná zranění a byl vrtulníkem transportován do pražského popáleninového centra,“ řekl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník. Další dva muži byli se středně těžkým poraněním převezeni do nemocnic v Ústí nad Labem a Litoměřicích.

Na místě je podle něj ještě čtvrtý člověk se zdravotními problémy. Tento muž nebyl zraněn, do nemocnice ho převezli s kardiovaskulárními potížemi. Podle Karla Hanzelky, mluvčího skupiny Agrofert, do které Preol patří, jsou všichni zranění mimo ohrožení života.

Příčinou výbuchu byla zřejmě závada na separátoru řepky. Explodoval vysoce hořlavý hexan, používaný při lisování řepky, linka byla v době havárie odstavená, řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Milan Rudolf.

„Událost se stala v době, kdy nabíhala odstávka, a naši lidé říkají, že dodrželi veškeré předpisy a nařízené postupy, takže je pro nás otázkou a záhadou, co je příčinou. V tuto chvíli to nevíme, bude se to vědět v nejbližších dnech,“ uvedl mluvčí Agrofertu Hanzelka. Podle Rudolfa budou vyšetřovatelé příčiny přímo na místě zjišťovat ve středu dopoledne.

Policisté prověřují, zda nedošlo k možnému trestnému činu obecného ohrožení z nedbalosti, a jestli nebyly porušeny bezpečnostní předpisy.

Další vznícení už podle hasičů nehrozí

„Kolem jednadvacáté hodiny vyjela závodní jednotka chemičky v Lovosicích na zahoření kabeláže. To se potvrdilo, nicméně při odchodu z místnosti došlo k výbuchu, ke zranění zasahujících hasičů. Plechy odlétávaly z budovy až na železnici, která je vedle, a bohužel na to najel i motorový vlak. Nedošlo k poškození, ale byla to komplikace zásahu,“ popsal mluvčí hasičů Rudolf.

Podle hasičů explodoval hexan. „Je to chemikálie, která se drží na hladině (vody) a snadno se vznítí. Je vysoce hořlavý a má schopnost zcela vyhořet. To znamená, že ani do vzduchu by se nic nemělo dostat,“ tlumočila informace od hasičů redaktorka ČT Renata Myslíková.

Podle hasičů došlo k explozi v hale o rozměrech 35 krát 20 krát 25 metrů. V areálu zasahovalo nejprve dvanáct jednotek hasičů, kteří vyhlásili třetí stupeň poplachu ze čtyř. Zhruba ve čtvrt na dvanáct se hasičům podařilo požár lokalizovat, ukončení zásahu předpokládají kolem úterní dvacáté hodiny. Na místě zůstávají dvě jednotky.

Hasiči původně ochlazovali budovu zvenčí, pak ale tyto práce zastavili na doporučení technologa, který se obával o statiku budovy. „Statik ale zhodnotil, že jsou ty konstrukce stabilní, je to dobře postavené, ten provoz je moderní, takže použití vody ve velkém množství není problém. V tuto chvíli už můžeme i dovnitř, i halu jsme rozebírali zevnitř,“ dodal Rudolf. Hasiči stále měří koncentraci hexanu, zaplavují separátor vodou se smáčedlem a technologii ochlazují.

Po ochlazení budovy z 200 na 50 stupňů Celsia již podle Rudolfa nehrozilo vznícení hexanu a hasiči mohli provést průzkum vnitřních prostor a stanovit postup hasebních prací. „Po částečném rozebrání obvodových stěn haly a demontáži technologického prostupu do extraktoru byla do extraktoru dopravována voda se smáčedlem s cílem snížit teplotu na přijatelnou mez,“ popsal zásah mluvčí. Hasiči ale po celou dobu měřili koncentraci hexanu.

Vlaky už jezdí

Kvůli zásahu musela policie v noci uzavřít silnici I/15, ta už je ale opět průjezdná. Zavřená byla po výbuchu také železniční trať Louny – Česká Lípa. V úseku Žalhostice–Lovosice nahradily vlaky autobusy, obnovit provoz se podařilo v úterý po šestnácté hodině.

Ústecký hejtman Jan Schiller (ANO) řekl, že hasiči už dostali požár pod kontrolu, není tak podle něj nutné svolávat krajský krizový štáb. „Jsme ve spojení s městem Lovosice, ale nic nepotřebují, nehrozí tam žádné nebezpečí,“ řekl hejtman. Podle lovosického starosty Milana Diana (ANO) je ve městě klid, obyvatelé nejsou ohroženi.

Preol je zpracovatelem řepkového oleje a největším výrobcem biopaliv v Česku a zabývá se také výrobou řepkového oleje pro použití v potravinářství. Patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Hexan je těkavá látka, která se používá k vyextrahování oleje po vylisování olejnatých semen.