TÉMA

Řepka

Slovensko rozšíří zákaz dovozu zboží z Ukrajiny, rozhodla vláda

Slovensko rozšíří stávající jednostranný zákaz dovozu čtyř zemědělských komodit z Ukrajiny o další potraviny a zboží. Země rovněž zpřísní pravidla tranzitu zásilek s tímto nákladem přes své území. Vyplývá to ze středečního rozhodnutí vlády. Ministerstvo zemědělství v návrhu uvedlo, že opatření je potřeba přijmout mimo jiné z důvodu absence celoevropského řešení ohledně ukrajinského zboží.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 21:21|

Škoda na technologii po výbuchu v lovosickém Preolu šplhá ke 200 milionům korun

Lovosický výrobce biopaliv Preol odhadl škody na technologii po červencovém výbuchu na 150 až 200 milionů korun. Na dodávku nové bude čekat téměř rok, řekl Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert, do které Preol patří. Policie událost, při které byl vážně zraněn jeden člověk, vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.
19. 8. 2021|

Výbuch v chemičce Preol zranil tři hasiče. Odhad škody je 200 milionů

Exploze v areálu lovosické chemičky Preol zranila v pondělí před půlnocí tři podnikové hasiče, kteří zasahovali u požáru. Jednoho z nich musel s těžkým zraněním transportovat do nemocnice vrtulník. Zásah hasiči stále neukončili, na místo ale dohlíží už pouze podniková jednotka. Provozovatel předběžně odhadl škodu na 200 milionů korun. Policie prověřuje, zda nedošlo k trestnému činu nebo porušení bezpečnostních předpisů.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:01|

Pole zežloutla řepkou, její cena stoupá. Plodinám ale nepřeje počasí

Chladné počasí zpožďuje úrodu. Třeba žně budou podle odhadu Agrární komory ve skluzu o necelé dva týdny. I tak už česká pole opět zežloutla. Řepka olejka se letos víc než dřív stává pro zemědělce ceněnou komoditou. Její výkupní cena na trhu roste.
31. 5. 2021|

Letos poprvé nesmí zemědělci používat glyfosát, zaplatí víc za sušení úrody

Letos poprvé se pěstitelé řepky, kukuřice a pšenice musejí obejít bez postřiku glyfosátem. Platí to u plodin, které se využijí v potravinářství. Na ty technické se zákaz herbicidu nevztahuje.
22. 6. 2020|

Ruskému medvědovi hořkne med v ústech. Včelstva hromadně hynou kvůli pesticidům

Na nebývale špatný rok si stěžují ruští včelaři, především v Kurské oblasti hlásí hromadné úhyny. Nejhůř jsou na tom oblasti, kde farmáři pěstují řepku a porušují předpisy týkající se chemického postřiku. Včelaři jsou proti tomu bezradní, podle nich nefunguje kontrola používání pesticidů. Produkce medu je tak letos nejnižší za poslední roky.
22. 9. 2019|

Sucho, přeháňky, sucho. Proměnlivost letošního počasí dopadá i na sklizeň máku

Letošní žně jsou výrazně pomalejší než loňské. Někde je sucho, jinde zemědělci naopak nesklízejí kvůli častým přeháňkám. Proměnlivost a nestálost počasí dopadá i na pěstování máku.
11. 8. 2019|

Včely na Ostravsku otrávil postřik řepky. Chemické látky našli veterináři ve všech vzorcích

Včely, které před dvěma týdny uhynuly v Šenově nedaleko Ostravy, zabil postřik řepkových polí. Potvrdily to laboratorní testy, které provedl Státní veterinární ústav. Masivní úhyn včelstev hlásili jejich majitelé poté, co jeden ze zemědělců provedl noční postřik řepkových polí bez včasného ohlášení. Včelaři se tak na případné ohrožení nemohli připravit.
6. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 17:12|
Počasí

Květnová pomoc na poslední chvíli. Déšť a zima zvýšily naděje zemědělců

Deštivý a studený květen zemědělcům pomohl a kondice porostů se výrazně zlepšila. Potvrzují to jak satelitní snímky, tak ohlasy zemědělců, kteří jsou respondenty portálu InterSucho.
29. 5. 2019|

Babiš na agrárnickém sněmu bránil pěstování řepky a kritizoval prodej půdy cizincům

Premiér Andrej Babiš (ANO) na nedělním sněmu Agrární komory kritizoval slabou soběstačnost tuzemského zemědělství a odsoudil porevoluční prodej zemědělské půdy cizincům. Současně vyzval zemědělce, aby bojovali proti nepravdám, které se mají týkat pěstování řepky olejky.
12. 5. 2019Aktualizováno12. 5. 2019, 13:31|

Řepka letos pokryla menší plochu než dříve. Zemědělci se dál přou s ekology o jejích (ne)výhodách

Osevní plocha řepky se letos poprvé od roku 2015 meziročně snížila. Byla vyseta na 391 tisících hektarů, což je ve srovnání s minulým rokem úbytek o 4,9 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Mezi zemědělci a ekology přitom dlouhodobě probíhá spor o užitečnosti či škodlivosti pěstování řepky olejky.
7. 5. 2019|

Měli bychom utlumovat naši závislost na biopalivech z řepky a změnit model českého venkova, míní expert

Biopaliva první generace a zejména řepka zapadají do ekonomického modelu velkých zemědělských podniků, které jsou v české krajině typické, uvedl v pořadu 90' ČT24 analytik společnosti Glopolis Vojtěch Kotecký. I když by se začala zmírňovat dominance těchto biopaliv, k čemuž směřuje i aktuální poslanecký návrh odmítnutý vládou, tak se podle něj na polích nemusí nic změnit. Ve vztahu k využívání ropy podle Koteckého navíc za poslední roky přineslo lepší výsledky spíš vylepšování efektivity automobilů.
9. 4. 2019|

Bez řepky se prý neobejdeme. Vláda odmítá návrh poslanců na konec povinného využívání biopaliv

Vláda se postavila proti zrušení povinného přimíchávání biopaliv do benzinu a nafty, které navrhly čtyři desítky opozičních poslanců v čele s Piráty. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) řekl, že změna by nepřinesla pokles zájmu o pěstování řepky, pouze by šla na vývoz. Navíc dodal, že ustanovením Česká republika naplňuje evropskou směrnici a za řepku jako palivo z obnovitelných zdrojů neexistuje zatím náhrada.
8. 4. 2019Aktualizováno8. 4. 2019, 17:55|
Počasí

Žluté Česko. Teplé a suché počasí přineslo pylovou kalamitu, trpí už i nealergici

Pyl v posledních dnech zahalil celé Česko. Za vysokou koncentraci pylu a také prachu v ovzduší může dlouhotrvající teplo, sucho a také vítr. Kvůli rychlému nástupu teplého počasí totiž letos vykvetlo mnoho rostlin a stromů najednou. Problém zhoršuje i stále se rozšiřující plocha, kde se pěstuje řepka. Alergické příznaky tak nyní zažívají i lidé, kteří alergii nemají.
1. 5. 2018|