Slovensko rozšíří zákaz dovozu zboží z Ukrajiny, rozhodla vláda

Slovensko rozšíří stávající jednostranný zákaz dovozu čtyř zemědělských komodit z Ukrajiny o další potraviny a zboží. Země rovněž zpřísní pravidla tranzitu zásilek s tímto nákladem přes své území. Vyplývá to ze středečního rozhodnutí vlády. Ministerstvo zemědělství v návrhu uvedlo, že opatření je potřeba přijmout mimo jiné z důvodu absence celoevropského řešení ohledně ukrajinského zboží.

Už v září tehdejší slovenský kabinet rozhodl, že Slovensko dál neumožní dovoz ukrajinské pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen. Reagoval tak na podobný krok Maďarska a Polska poté, co Evropská komise uvedla, že neprodlouží embargo na dovoz těchto čtyř druhů zemědělského zboží do unijních zemí sousedících s Ukrajinou.

Nynější slovenská vláda premiéra Roberta Fica uložila příslušným ministrům, aby zajistili zákaz dovozu vybraných zemědělských produktů či potravin z Ukrajiny a také zavedení zvláštního režimu tranzitu zásilek s určeným zbožím přes Slovensko.

Seznam komodit stanoví ministr zemědělství. Podle dokumentu, který projednala vláda, se slovenská opatření budou vztahovat nejen na zmíněné čtyři komodity z Ukrajiny, ale také například na med, pšeničnou mouku, slad či třtinový a řepný cukr.

Slovensko nejprve letos na jaře jednostranně zakázalo dovoz tří desítek různých zemědělských produktů a potravin včetně obilí z Ukrajiny. Toto opatření pak Bratislava zrušila v reakci na dohodu Evropské komise s pěti členskými zeměmi včetně Slovenska ohledně zavedení unijních ochranných opatření na dovoz vybraných produktů z Ukrajiny. Platnost nařízení EU skončila v polovině září.

Slovenští dopravci ohlásili blokádu hranic

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) ve středu ohlásila časově neomezenou blokádu jediného hraničního přechodu mezi jejich zemí a Ukrajinou pro kamiony ve Vyšném Nemeckém. Protest, který má začít v pátek odpoledne, autodopravci zdůvodnili snahou o zrušení volného vstupu ukrajinských kamionů na přepravní trh Evropské unie.

Současně chtějí podpořit své polské kolegy, kteří dříve tento měsíc začali blokovat polsko-ukrajinskou hranici kvůli levné ukrajinské konkurenci. „Hlavním účelem je snaha o okamžité vypovězení dohody mezi EU a Ukrajinou, v jejímž důsledku se začíná hroutit dopravní trh na Slovensku. Zároveň je účelem protestu připojit se k dopravcům z Polska, kteří své hraniční přechody blokují už čtyři týdny,“ napsala UNAS v tiskové zprávě.

Dodala, že cílem není bránit pomoci Ukrajině, která od loňska čelí ruské vojenské invazi. Podle UNAS během protestu bude umožněn převoz humanitárního zboží, vojenské pomoci, živých zvířat, paliva a chlazeného zboží. Zároveň umožní vyjet na Ukrajinu těm kamionům s komerčním zbožím, které už jsou na Slovensku, a to v počtu čtyři vozy za hodinu.

UNAS blokovala přechod před dvěma týdny

UNAS před dvěma týdny na hodinu zablokovala hraniční přechod Vyšné Nemecké/Užhorod na protest proti ukrajinským dopravcům, kteří od EU dostali do konce prvního pololetí příštího roku výjimku z regulace přepravy zboží na unijním trhu. Slovenské ministerstvo dopravy tehdy vyjádřilo pochopení pro stížnosti dopravců vůči levné konkurenci z Ukrajiny.

Po začátku protestů dopravců na polsko-ukrajinské hranici část kamionů začala jezdit přes Slovensko, což vedlo k vytváření dlouhých kolon kamionů u slovensko-ukrajinské hranice.

Ilustrační foto
Zdroj: Unsplash/Yassine Khalfalli

Slovenské ministerstvo dopravy ve středu po jednání s autodopravci uvedlo, že respektuje jejich právo stávkovat. „Dohodli jsme se, že pokud přistoupí ke stávce, budou stávkovat takovým způsobem, aby příliš nenarušili život obyvatel východního Slovenska,“ sdělil resort s tím, že požadavky UNAS bude ministr Jozef Ráž tlumočit příští týden v Bruselu.

Ještě před ohlášením akce UNAS evropská komisařka pro dopravu Adina Valeanová situaci na polsko-ukrajinském pomezí označila za „nepřijatelnou“. Ukrajina ani Evropská unie se podle ní nesmějí stát „rukojmími“ polských řidičů kamionů. Podpořila sice právo řidičů na protest, Evropská komise si ale podle ní vyhrazuje právo zasáhnout a zajistit dodržování pravidel a práva.