TÉMA

Vyšné Nemecké

Slovenští dopravci obnovili protest na hranici s Ukrajinou. Blokáda podle organizátorů trvá i v Polsku

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) v pondělí odpoledne obnovila protest na hranicích s Ukrajinou a zablokovala vjezd kamionů přes hraniční přechod Vyšné Nemecké–Užhorod, který je pro kamiony jediným silničním spojením mezi oběma zeměmi. Protestovali i maďarští autodopravci na hraničním přechodu Záhony–Čop. Blokáda nejspíš pokračuje také na polsko-ukrajinských hranicích, ačkoliv podle místopředsedy ukrajinské vlády Oleksandra Kubrakova byl otevřen přechod Jahodyn–Dorohusk. K posunu podle médií přispěl starosta Dorohusku, který zrušil povolení k protestu. Organizátor akce a lídr výboru na ochranu dopravců a zaměstnanců dopravních firem Tomasz Borkowski ale tvrdí, že žádná dohoda o ukončení blokády není a protest tak dále trvá.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 21:33|

Slovensko rozšíří zákaz dovozu zboží z Ukrajiny, rozhodla vláda

Slovensko rozšíří stávající jednostranný zákaz dovozu čtyř zemědělských komodit z Ukrajiny o další potraviny a zboží. Země rovněž zpřísní pravidla tranzitu zásilek s tímto nákladem přes své území. Vyplývá to ze středečního rozhodnutí vlády. Ministerstvo zemědělství v návrhu uvedlo, že opatření je potřeba přijmout mimo jiné z důvodu absence celoevropského řešení ohledně ukrajinského zboží.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 21:21|

Jill Bidenová nečekaně navštívila Ukrajinu a setkala se s manželkou prezidenta Zelenského. Na Slovensku ocenila dobrovolníky

Americká první dáma Jill Bidenová v Košicích navštívila krizové centrum pro uprchlíky z Ukrajiny a ocenila práci zaměstnanců a dobrovolníků. Při své návštěvě Slovenska zavítala také do základní školy, kde se nachází třída pro žáky z Ukrajiny. Odpoledne s premiérem Eduardem Hegerem zavítala na hraniční přechod Vyšné Nemecké – Užhorod. Poté nečekaně navštívila Ukrajinu a blízko hranic se Slovenskem se setkala s Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta. V pondělí by se Bidenová měla setkat s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
8. 5. 2022Aktualizováno8. 5. 2022, 20:06|

„Jsme svědky exodu,“ říká OSN. Z Ukrajiny za týden utekl milion lidí

Z Ukrajiny uprchlo během týdne od začátku ruské invaze už více než milion lidí. Uvedl to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle kterého jde co do rychlosti o bezprecedentní exodus v tomto století. Zástupci zemí Evropské unie ve čtvrtek přijali režim dočasné ochrany pro lidi prchající z Ukrajiny. Mimořádná pravidla využívá Unie poprvé ve své historii. Dočasný chráněný status udělí Ukrajincům, kteří už jsou v zemi, i Spojené státy.
3. 3. 2022Aktualizováno4. 3. 2022, 01:17|