Jill Bidenová nečekaně navštívila Ukrajinu a setkala se s manželkou prezidenta Zelenského. Na Slovensku ocenila dobrovolníky

Události: První dáma USA navštívila Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Americká první dáma Jill Bidenová v Košicích navštívila krizové centrum pro uprchlíky z Ukrajiny a ocenila práci zaměstnanců a dobrovolníků. Při své návštěvě Slovenska zavítala také do základní školy, kde se nachází třída pro žáky z Ukrajiny. Odpoledne s premiérem Eduardem Hegerem zavítala na hraniční přechod Vyšné Nemecké – Užhorod. Poté nečekaně navštívila Ukrajinu a blízko hranic se Slovenskem se setkala s Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta. V pondělí by se Bidenová měla setkat s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Po návštěvě centra pro uprchlíky se Bidenová přesunula do jedné z košických základních škol, kde byly zřízeny třídy pro žáky z Ukrajiny. 

Spolu se slovenským premiérem Eduardem Hegerem poté navštívila největší slovensko-ukrajinský hraniční přechod Vyšné Nemecké-Užhorod. 

„Nejvíce ji zajímalo, jak to zde vypadalo v první dny. Ukázali jsme jí, jak fungovaly jednotlivé stany. Zajímalo ji, v jakém stavu přicházely matky. V první dny často neměly doklady, nebo děti neměly na nohou boty. Zmínili jsme případ jedenáctiletého hocha, který cestoval z Charkova sám,“ řekl premiér Hegel na hranicích s Ukrajinou. V improvizované kapličce se také zúčastnili modlitby za mír.

První dáma Spojených států při té příležitosti nečekaně navštívila Ukrajinu a blízko hranic se Slovenskem se setkala s manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle deníku SME se setkaly v Užhorodu a strávily spolu dvě hodiny. Bylo to vůbec první veřejné vystoupení Oleny Zelenské od začátku války. 

Olena Zelenská uvítala Bidenovou před jednou ze škol v Užhorodu, kde jsou umístěni uprchlíci z boji zasažených částí Ukrajiny. „Doufám, že svou přítomností zde mohu vyjádřit, jak moc jejich síla a odolnost inspiruje svět, a připomenout jim, že nejsou sami,“ napsala Bidenová na svém twitterovém účtu, kde se objevilo také několik fotografií z jejích setkání. 

„Chápeme, co to obnáší, když sem první dáma USA přijíždí během války, kdy každý den probíhají vojenské akce, kdy se každý den ozývají letecké sirény – i dnes,“ řekla Olena Zelenská. 

„Prostředí školství je jí blízké, protože povoláním je učitelka a vykonává ho i v době, kdy je její manžel prezidentem. V Košicích se zastavila s dětmi předškolního věku a dětmi na prvním stupni základní školy. Krátce promluvila také s matkami dětí z Ukrajiny,“ popisuje zpravodaj České televize na Slovensku Petr Obrovský návštěvu první dámy, která se symbolicky koná na Den matek. 

Bidenová přiletěla na Slovensko v sobotu odpoledne, kdy také uctila památku zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky položením květů k jejich památníku v centru Bratislavy.  

Hranice Slovenska a Ukrajiny překročilo od začátku ruské invaze přes 400 tisíc uprchlíků, mnoho z nich ale pokračovalo dál do jiných evropských zemí. Dočasné útočiště, které umožňuje například přístup na pracovní trh, udělilo dosud Slovensko více než 74 tisícům uprchlíků.  

Před návštěvou Slovenska Bidenová zavítala do Rumunska, tamní vládu a humanitární organizace ocenila za pomoc Ukrajincům prchajícím před ruskou invazí. Cesta do obou zemí má podle Bílého domu ukázat silné vztahy USA ke státům východoevropského křídla NATO.