TÉMA

Tranzit

Slovensko rozšíří zákaz dovozu zboží z Ukrajiny, rozhodla vláda

Slovensko rozšíří stávající jednostranný zákaz dovozu čtyř zemědělských komodit z Ukrajiny o další potraviny a zboží. Země rovněž zpřísní pravidla tranzitu zásilek s tímto nákladem přes své území. Vyplývá to ze středečního rozhodnutí vlády. Ministerstvo zemědělství v návrhu uvedlo, že opatření je potřeba přijmout mimo jiné z důvodu absence celoevropského řešení ohledně ukrajinského zboží.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 21:21|

Uzbekistán odmítl plynovou unii s Ruskem. Nechce se podvolit politickým podmínkám Moskvy

Uzbekistán se vymezil vůči ruskému návrhu, aby vytvořil společně s Kazachstánem a Ruskem takzvanou plynovou unii. Ministr energetiky Žurabek Mirzamachmudov uvedl, že Taškent nebude souhlasit s politickými podmínkami, které by mohly ohrozit jeho národní zájmy, a že případná přeprava plynu přes jeho území bude mít čistě obchodní charakter. Podle agentury Reuters tak Moskva při pokusech prosazovat svoji vůli v ostatních bývalých sovětských republikách naráží na čím dál větší problémy.
8. 12. 2022|

Bělorusko žádá ruskou firmu Transněfť o zvýšení poplatku za tranzit ropy

Bělorusko žádá zvýšení poplatku za tranzit ropy od ledna o 39 procent. Odůvodňuje to očekáváním, že objem ropy v běloruské části přepravního systému klesne o polovinu. S odvoláním na Igora Ďomina, mluvčího ruské společnosti Transněfť, o tom v úterý informovala ruská agentura TASS.
22. 11. 2022|

Spojené státy uvalily kvůli plynovodu Nord Stream 2 sankce na společnost spojenou s Ruskem

Spojené státy uvalily další sankce v souvislosti s plynovodem Nord Stream 2. Oznámil to americký ministr zahraničí Antony Blinken. Terčem je společnost Transadria spojená s Ruskem a její loď, která na plynovodu pracovala. Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Plynovod je už hotov, k zahájení provozu ale ještě potřebuje získat v Německu povolení.
23. 11. 2021|

Plynovod Jamal stále pracuje v obráceném režimu a nedodává plyn do Německa

Plynovod Jamal, který přepravuje ruský plyn přes Polsko do Německa, nadále pracuje v obráceném režimu a transportuje plyn ze západu na východ. Ukazují to aktuální údaje německého provozovatele plynovodní sítě Gascade. Průtok plynu do Německa se na měřicí stanici v tamní obci Mallnow zastavil v sobotu ráno a stále nebyl obnoven. Větší problémy to ale nezpůsobuje, ceny plynu v úterý dopoledne pokračovaly v mírném poklesu. Podle Gascade lze očekávat, že plynovod zůstane v obráceném režimu minimálně do středy, uvedla agentura Reuters.
2. 11. 2021|

NATO odebralo akreditaci osmi členům ruské mise, považuje je za tajné agenty

Severoatlantická aliance odebrala akreditaci osmi členům ruské mise při NATO. Podle NATO pracovali jako tajní důstojníci ruské zpravodajské služby. Aliance také zmenšila velikost moskevského týmu způsobilého pracovat v jejím sídle. Moskva na krok NATO odpoví, uvedl šéf zahraničního výboru Státní dumy Leonid Sluckij podle agentury Interfax.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 19:55|

Británií se dominantně šíří nakažlivější mutace. V Německu vyřadili popírače covidu z televizní soutěže

Podle zdravotnického poradce britské vlády se už téměř v celém Spojeném království stala dominantní formou koronaviru mutace, která byla na konci loňského roku objevena v jižní Anglii. Show Německo hledá Superstar se rozloučila už s druhým porotcem – oba popírají existenci koronaviru. Mezinárodní tým expertů Světové zdravotnické organizace (WHO), který má v Číně vyšetřovat původ nového typu koronaviru, dorazí do země ve čtvrtek.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 23:14|

Slovinsko zase zavádí pro Čechy povinnou karanténu. Tranzit je ale možný a jsou i další výjimky

Slovinsko v noci na pátek znovu zařadilo Česko mezi středně rizikové státy z hlediska rizika nákazy koronavirem. Po vstupu do země je pro Čechy až na výjimky povinná dvoutýdenní karanténa. Pokud zemí jen projíždějí, omezení se na ně nevztahuje, tranzit ale nesmí přesáhnout 12 hodin, informovalo na webu české ministerstvo zahraničí. Ve Slovinsku je nyní několik set Čechů.
7. 8. 2020Aktualizováno7. 8. 2020, 12:44|

Gazprom zaplatil Ukrajině 2,9 miliardy dolarů. Kyjev na oplátku upustí od dalších žalob

Gazprom už zaplatil Ukrajině 2,9 miliardy dolarů (přes 66 miliard korun), oznámila ruská plynárenská společnost. Vyřešil se tak vleklý spor o tranzit plynu, kterým se zabývala arbitráž ve Stockholmu. Mluvčí ukrajinské energetické společnosti Naftogaz potvrdil, že firma už zmíněnou sumu obdržela. Ještě do konce roku by tak mohla být podepsána smlouva o tranzitu na příštích pět let.
27. 12. 2019|

Česko slouží jako tranzitní země zlodějům luxusních aut. Většina míří do Polska

Česká republika slouží zlodějům luxusních aut jako tranzitní země. Většina ukradených vozů míří podle policie z Německa nebo Rakouska do Polska. Například v Královéhradeckém kraji zadrželi policisté v posledních týdnech několik takových aut.
22. 10. 2019|