Bez řepky se prý neobejdeme. Vláda odmítá návrh poslanců na konec povinného využívání biopaliv

Vláda se postavila proti zrušení povinného přimíchávání biopaliv do benzinu a nafty, které navrhly čtyři desítky opozičních poslanců v čele s Piráty. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) řekl, že změna by nepřinesla pokles zájmu o pěstování řepky, pouze by šla na vývoz. Navíc dodal, že ustanovením Česká republika naplňuje evropskou směrnici a za řepku jako palivo z obnovitelných zdrojů neexistuje zatím náhrada.

V připomínkovém řízení ministerstva poukázala na to, že zrušením povinnosti přimíchávání biosložek do paliv by Česko nesplnilo závazek EU, podle kterého musí používat deset procent energie v dopravě do roku 2020 z obnovitelných zdrojů. Dodavatelé pohonných hmot tak musí nyní přimíchávat povinně alespoň 4,1 procenta biosložky do benzinu a šest procent do nafty.

Po jednání vlády Toman doplnil, že alternativou naplňování evropského požadavku je dovoz například palmového nebo sojového oleje, čímž by však Česká republika podporovala ničení pralesů. Ministr také zdůraznil, že vyplácená podpora v posledních letech klesla na 30 milionů ročně.

Poslanci svůj návrh zdůvodnili tím, že biopaliva první generace se nepodílejí na snižování emisí skleníkových plynů. Ty se naopak uvolňují z použitých hnojiv i ze zemědělské techniky. Navíc na výrobu jednoho litru biosložky je potřeba až 2500 litrů vody.

Velký zpracovatel řepky spadá pod Agrofert

Jedním z největších zpracovatelů řepkového semene a výrobcem metylesteru, který se přimíchává do bionafty, je společnost Preol z holdingu Agrofert. Vlastníkem Agrofertu byl premiér Andrej Babiš (ANO), který akcie Agrofertu kvůli změně zákona o střetu zájmů převedl v roce 2017 do svěřenského fondu.

„Zrušení povinnosti přimíchávání biosložek do paliv v České republice by vedlo k negativním dopadům na podniky vyrábějící biopaliva a navazující zpracovatele vedlejších produktů,“ uvedl Svaz průmyslu a dopravy.

Pěstování řepky v ČR
Zdroj: ČT24

Vládní stanovisko k poslanecké novele, pod níž jsou podepsáni také poslanci ODS, TOP 09, SPD a STAN, je doporučením pro sněmovnu, která o předloze rozhodne.

Poslanec opoziční TOP 09 Vlastimil Válek nynější rozhodnutí ministrů kritizoval. Kabinetu jsou podle něj zřejmě bližší zájmy Agrofertu než ochrana životního prostředí. „Společnými silami opozice vyvíjíme tlak na vládu, aby se v budoucnu konečně zabývala i snižováním emisí a závislosti na fosilních palivech,“ dodal.